Halvparten reiste mindre kollektivt i 2020

Det har vært færre ledige plasser, men bedre plass på kollektivtransporten enn vanlig mange steder i landet.
Det har vært færre ledige plasser, men bedre plass på kollektivtransporten enn vanlig mange steder i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 46 prosent har reist mindre kollektivt, og 32 prosent har brukt beina mer for å komme seg til jobb og skole i pandemiåret, ifølge en ny NAF-undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fem har brukt bilen mer, men like mange brukte bilen mindre enn de pleier i 2020. Størst er forskjellen blant kollektivbrukerne, der har hele 40 prosent av dem som pleier å kjøre buss og 53 prosent av dem som vanligvis bruker trikk eller T-bane valgt å reise med bil oftere.

999 personer svarte på undersøkelsen som TNS Kantar utførte for NAF i november-desember 2020.

Bare 2 prosent av befolkningen brukte kollektivtransport mer enn vanlig i 2020. Samtidig satte 10 prosent seg mer på sykkelen for å komme seg til jobb eller skole, og hele 32 prosent gikk oftere. Også her er forskjellen størst blant kollektivbrukerne. 58 prosent av trikk- og banebrukerne tok beina fatt oftere enn vanlig.

Tall fra SSB i mars viste at antallet kollektivreiser i Norge falt med 265 millioner passasjerer, eller 38 prosent i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trafikkbarometeret 2021, som utgis senere i år, viser store forskjeller mellom by og land. Hele 56 prosent i storbyene har forandret hvordan de foretar sine daglige reiser i 2020, mens det kun gjelder 30 prosent i de minst sentrale delene av landet.

Forskjellene blir ekstra store når det kommer til spørsmålet om hva som vil skje etter pandemien. I alt 19 prosent tror at de vil jobbe mer hjemmefra etter pandemien, men dette tallet øker til 32 prosent i de mest sentrale strøkene.

På spørsmålet «Tror du coronasmitten vil endre transportmiddelvalget ditt på hverdagsreisen din når restriksjonene er opphevet igjen?» svarer 13 prosent ja, mens tallet øker til 21 prosent i de mest sentrale strøkene. 64 prosent svarer at de ikke vil endre valget av transportmiddel, mens 17 prosent svarer at de ikke har noe valg.