Bønder frykter redusert matproduksjon i Norge – mangler folk

Det er en stor bekymring blant grøntprodusentene om de vil få nok arbeidskraft i år. Foto: Carina Johansen / NTB
Det er en stor bekymring blant grøntprodusentene om de vil få nok arbeidskraft i år. Foto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en undersøkelse svarer én av fire norske bønder at de planlegger redusert produksjon i år på grunn av mangel på arbeidskraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med de strenge innreisereglene regjeringen innførte 29. januar, er det usikkert om produsenter av grønnsaker, frukt og bær – såkalte grøntprodusenter – vil få på plass tilstrekkelig arbeidskraft i tide, skriver Klassekampen.

Skjæringsdato nærmer seg raskt

I en normal sesong kommer rundt 18.000 utenlandske sesongarbeidere til Norge for å jobbe i landbruket. Blant disse er 3.000 fra land utenfor EØS-området.

I forrige uke gjennomførte Norges Bondelag en undersøkelse hos bønder som får produksjonstilskudd innen grøntproduksjon. Over halvparten, 53 prosent av de spurte, sier de er avhengig av å få på plass folk til sesongstart, senest 1. mai.

Kun 51 prosent av de store produsentene regner med å produsere som normalt i år.

– Det er en stor bekymring

Astrid Solberg, organisasjonssjef og beredskapsansvarlig i Norges Bondelag, sier undersøkelsen viser at det er stor usikkerhet hos norske bønder.

– Det er en stor bekymring blant grøntprodusentene om de vil få nok arbeidskraft i år. Konsekvensen av redusert produksjon kan bli høyere priser, sier hun.

Solberg forteller at Bondelaget nå jobber med Nav for å rekruttere inn nordmenn til landbruket.