Siste tur for KNM Helge Ingstad

Vraket av KNM Helge Ingstad skal slepes fra Ågotsnes til Hanøytangen for destruering.
Vraket av KNM Helge Ingstad skal slepes fra Ågotsnes til Hanøytangen for destruering. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fregatten KNM Helge Ingstad skal mandag ut på sin siste tur etter forliset i november 2018. Den skal slepes fra Ågotnes til Hanøytangen rett utenfor Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fregatten, som kolliderte med tankskipet Sola natt til 8. november 2018, skal med hjelp av to slepebåter, samt en sikringsbåt og flere patruljebåter fra Sjøforsvaret, fraktes til Hanøytangen utenfor Bergen. Det er planlagt at turen skal ta rundt fem timer.

Destruksjonen av fartøyet vil starte så raskt som mulig, og skal etter planen være ferdig innen utgangen av året.

Fregatten kolliderte i Heltefjorden i Hordaland da den var på vei sørover etter å ha deltatt i Nato-øvelsen Trident Juncture i Trøndelag. KNM Helge Ingstad ble påført flere skader, og det rant mer vann inn i båten enn det lensepumpene greide å få ut. Besetningen på 137 mennesker ble evakuert, åtte av dem med lettere skader.

Fartøyet ble til slutt dyttet inn mot land ved hjelp av flere slepebåter. Der ble den liggende på fem meters dyp. Våren 2019 ble den havarerte fregatten lappet sammen slik at den fløt, og 3. juni 2019 la den til kai ved Coast Center Base på Ågotnes, der den har ligget siden.