FHI: Lav andel nordmenn får vaksine i første kvartal

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet redegjorde for status for coronavaksinen på et pressemøte torsdag morgen. Foto: Jil Yngland / NTB
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet redegjorde for status for coronavaksinen på et pressemøte torsdag morgen. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av årets tre første måneder vil bare en liten andel av den norske befolkningen få koronavaksinen, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en relativt rolig opptrappingsplan, sa smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI på et pressemøte torsdag morgen.

Ifølge Bukholm er alle landets kommuner, bortsett fra seks, nå i gang med vaksineringen. Siden tirsdag har tallet på vaksinerte økt fra drøyt 4.000 til over 11.000, opplyser smitteverndirektøren.

I dag sier sju av ti nordmenn at de vil ta vaksinen. Oppslutningen er større jo eldre man er, og flere menn enn kvinner er positive til vaksinen, viser undersøkelser.

Usikker levering

Foreløpig forventer FHI å få rundt 6 millioner doser av Pfizer- og Moderna-vaksinen i løpet av 2021. Men det er stor usikkerhet når det gjelder leveringstakten, ifølge Bukholm.

– Vi vet aldri helt hvordan den blir, sier han.

Norge har også en avtale om å få 3,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen når den blir godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle vaksinene er todosevaksiner. Det betyr at med disse tre vaksinene kan rundt 4,5 millioner nordmenn bli vaksinert i løpet av året.

Få svar

Fortsatt vet man imidlertid lite om hvordan vaksinene virker, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket, som særlig tok for seg Moderna-vaksinen.

– Vi har ennå ikke fått gode svar på om denne vaksinen hindrer smittespredning, og vet ennå ikke hvor lenge effekten sitter i. Det vil vi finne ut etter hvert, sier han.

– Vi vet heller ikke nok om hvordan vaksinen virker på de eldste, gravide, barn og dem med nedsatt immunforsvar, sier Hågå.