Regjeringen krymper område der viktig ulv kan ferdes fritt

Statens naturoppsyn har merket og flyttet en genetisk viktig ulv i Engerdal, bedre kjent som Elgå-ulven, for å skjerme den fra jakt.
Statens naturoppsyn har merket og flyttet en genetisk viktig ulv i Engerdal, bedre kjent som Elgå-ulven, for å skjerme den fra jakt. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen kommer Stortinget i møte og krymper området utenfor ulvesonen som er unntatt fra lisensfelling av ulv, med nesten en tredel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunngjøringen fra regjeringen kom fredag kveld. Samme dag fremmet Senterpartiet forslag om umiddelbart å oppheve den midlertidige utvidelsen av ulvesonen og iverksette lisensjakt. Stortinget skal stemme over forslaget lørdag.

– Vi gir oss ikke i denne saken. Den er viktig både prinsipielt og ikke minst for dem som bor i dette området, sa Sps stortingspolitiker Sandra Borch til NTB tidligere fredag.

Genetisk viktig

Den midlertidige utvidelsen av ulvesonen ble opprettet for å skjerme et genetisk verdifullt ulvepar, Elgå-ulven og maken hans, og unngå at disse ble skutt under ulvejakten.

Ulveparets revir ligger i hovedsak innenfor ulvesonen, men ulvene beveger seg også utenfor.

I årets vedtak om lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen i region 4 (Oslo, samt tidligere Akershus og Østfold fylke) og 5 (tidligere Hedmark fylke) ble derfor et område rundt Deisjøreviret i Innlandet fylke unntatt fra lisensfelling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer Stortinget i møte

Nå krymper regjeringen altså området som er unntatt, med rundt 30 prosent – og kommer dermed Stortinget delvis i møte. Med den nye avgrensingen av fellingsområdet kan det drives lisensfelling av streifulv i et større område, samtidig som ulvene i Deisjøreviret er tilstrekkelig skjermet, skriver regjeringen i en pressemelding fredag kveld.

Stortinget vedtok 7. desember å be regjeringen stoppe enhver utvidelse av ulvesonen, herunder midlertidig utvidelse, og presiserte at den nåværende utvidelsen av sonen oppheves fra og med 15. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Stortinget lørdag vil Sp altså forfølge saken.

– Jeg forventer at Ap og Frp fortsatt støtter forslaget og dermed gir statsråden marsjorde til å gjøre det Stortinget har sagt han skal gjøre, sier Borch.

– Følger opp vedtak

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener han følger opp Stortingets vedtak og avviser at han trenerer saken, slik Sp hevder. Han mener at å flytte ulveparet er «en tydelig og fornuftig oppfølging av Stortingets vedtak».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi arbeider aktivt med å flytte ulvene slik at føringene fra Stortinget om at det skal åpnes for lisensfelling i det aktuelle området kan tas vare på, sier han i pressemeldingen.

Til nå har det imidlertid ikke vært mulig å flytte ulveparet på grunn av vær- og føreforhold.

Så snart ulveparet i Deisjøreviret er flyttet, blir hele det aktuelle området åpnet for lisensfelling.

– Jeg har ikke oppfattet at Stortinget ønsker at den genetisk verdifulle ulven skal felles. Det er heller ikke hjemmel i naturmangfoldloven for felling av denne ulven, uttalte Rotevatn nylig.