Maud Angelica Behn fronter kampanje mot selvmord

Mange ble rørt og imponert over talen Maud Angelica Behn holdt i bisettelsen til faren Ari Behn i januar.
Mange ble rørt og imponert over talen Maud Angelica Behn holdt i bisettelsen til faren Ari Behn i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær så snill, be om hjelp, sier Maud Angelica Behn i en ny informasjonskampanje mot selvmord fra Helse vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behn er eldstedatteren til prinsesse Märtha Louise og kunstneren og forfatteren Ari Behn, som tok sitt eget liv 1. juledag i fjor.

– Jeg har noe viktig jeg vil si til alle som tenker på å ta sitt eget liv. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Det er mange som vil og kan hjelpe deg, sier Behn i informasjonsvideoen , som er del av en større kampanje.

Flere andre kjente fjes med i kampanjen, blant andre Erik Thorstvedt, Alexandra Gjerpen, Marco Elsafadi, Myra og Kristoffer Joner, skriver Kampanje.

– Mange har det tøft

– Fordi mange har det ekstra tøft nå, er det viktig å synliggjøre at det finnes hjelp og hvilket hjelpetilbud som finnes i kommuner, frivillige organisasjoner med hjelpetelefoner, og i spesialisthelsetjenesten, sier assisterende fagdirektør Ola Jøsendal i Helse vest.

Maud Angelica Behn gjorde inntrykk på mange da hun i januar talte i bisettelsen til faren. Hun oppfordret også da folk som sliter med mørke tanker, til å oppsøke hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si til alle at det alltid finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn. Folk vil hjelpe, du kan få hjelp, og det kan bli bedre, sa hun.

– Sett ord på det

Flere har hyllet Behn for åpenheten og den sterke talen, og hun har i ettertid blitt kåret til «årets modigste kvinne» av magasinet Tara. Flere aviser har også nominert henne til årets navn i 2020.

I et ferskt intervju med VG sier Behn at åpenhet om psykisk helse er en nødvendighet i samfunnet.

– Alle går gjennom noe. Jeg synes det er kjipt hvis folk skammer seg over det de opplever og føler at de ikke kan snakke om det med mennesker. Det å snakke om noe vanskelig, er det som hjelper mest. Når du setter ord på det, da kan du også forstå det mer selv.