Forbruket av norsk melk økte kraftig under pandemien

Kuene i Norge må melke mer under pandemien enn ellers. Her er en ku på Bygdøy kongsgård i Oslo.
Kuene i Norge må melke mer under pandemien enn ellers. Her er en ku på Bygdøy kongsgård i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før coronapandemien var produksjonen av melk i Norge for høy og staten kjøpte ut kvotene for 400 bønder. Nå lages det for lite melk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at melkeforbruket har økt under pandemien må norske kuer bli melket tolv måneder i året i stedet for normalt ti, skriver NRK. Før coronaviruset rammet verden var melkeforbruket i Norge synkende og staten måtte gripe inn for å redusere produksjonen. Løsningen ble å kjøpe ut melkekvotene til 400 bønder, altså å betale dem for å slutte med melkeproduksjon.

Men under coronautbruddet har melkeforbruket gått motsatt av det som var forventet.

– Det har vært en krevende situasjon. Vi regnet med å selge mindre melk i 2020 enn i 2019 og derfor tok vi ned produksjonen. Slik gikk det ikke, sier konserndirektør Johnny Ødegård i Tine til NRK.

Han tror norske forbrukere i større grad har søkt til tradisjonelle matvarer under pandemien.

Så for å kompensere for det økte forbruket må bøndene melke de kuene som er igjen hele året, mot ti måneder ellers. På meieriene er det mer arbeid og mindre fri.