Regjeringen vil ikke oppheve karanteneplikt for norske hytteeiere i Sverige

Det blir ingen høstferie i den svenske skjærgården for nordmenn med hytte i Sverige. Foto: Pressens Bild/NTB
Det blir ingen høstferie i den svenske skjærgården for nordmenn med hytte i Sverige. Foto: Pressens Bild/NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske hytteforbudet er historie. Men de vel 12.000 nordmennene med hytte i Sverige må holde seg hjemme, til tross for råd om det motsatt fra eksperthold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forsvarlig å la hyttefolket i Sverige slippe karantene, mener både Helsedirektoratet og FHI, viser en anbefaling Aftenposten har fått innsyn i.

Forutsetningen er at de ikke har kontakt med andre under oppholdet.

– Det er provoserende å høre at nå kan alle reise på hyttene sine. Det kan ikke vi. Vi mener det er trygt å reise i egen bil til egen hytte, sier Einar Rudaa, en av de 12.416 nordmennene som har fritidsbolig i Sverige, til Aftenposten.

Rådet fra Helsedirektoratet og FHI begrunnes med at pandemien «ser ut til å vare».

– Det er gått over et halvt år. Det kan være situasjoner hvor man har nødvendige ærender på egen eiendom, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Aftenposten.

I dag er det tillatt å reise over grensen for å utføre helt nødvendig vedlikehold. Om man overnatter, utløses plikten om ti dagers karantene i Norge. Statssekretær Inger Klippen (H) i Helsedepartementet mener regjeringen slik har kommet hytteeierne i møte.

– Vi har forståelse for at mange har opplevd det som urettferdig at de måtte i karantene etter besøk på hytta i Sverige, skriver hun.