Solberg venter sanksjoner mot Hviterussland

Norge støtter kravet om sanksjoner mot Hviterussland, men vil ikke gå foran, sier statsminister Erna Solberg (H). 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Norge støtter kravet om sanksjoner mot Hviterussland, men vil ikke gå foran, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjoner mot Hviterussland vil trolig komme innen kort tid, mener statsminister Erna Solberg (H). Men Norge vil ikke gå i bresjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er viktig med sanksjoner, er at de fungerer, ikke at de er symboler for bedre samvittighet for oss selv. Det betyr at sanksjoner må skje i et relativt stort fellesskap hvis de skal virke, sier Solberg til NTB.

– Men jeg tror nok vi vil se at EU kommer med en sanksjonsliste om ikke så altfor lenge, sier hun.

Kypros på bakbeina

Trass i at de 27 EU-landene for lengst er enige om å innføre sanksjoner mot hviterussiske tjenestemenn, greide landenes utenriksministre mandag ikke å bli enige om hvem som skal omfattes av tiltakene.

Årsaken skal være at Kypros har satt seg på bakbeina med krav om sanksjoner mot Tyrkia for leteboringen i Middelhavet før de stemmer for en sanksjonsliste mot Hviterussland.

Norge har hele veien støttet kravet om sanksjoner, og tidligere denne måneden møtte Solberg en av de hviterussiske opposisjonslederne, Svetlana Tikhanovskaja, i Litauen. Etter møtet sa Solberg at demonstrasjonene i Hviterussland er uttrykk for et folkeopprør mot en diktator som har sittet lenge ved makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen alenegang

Men noen alenegang når det gjelder sanksjoner, vil regjeringen ikke gå i bresjen for. Det er foreløpig heller ikke snakk om å løfte saken inn for FNs sikkerhetsråd.

– Vi har vært veldig opptatt av å gjøre dette på riktig måte. Hvis den første responsen er å løfte dette inn i Sikkerhetsrådet, kan det blokkere for en eventuell dialog, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser samtidig til EU-toppmøtet som skulle vært avholdt i slutten av denne uka.

– Da forventes det en enighet i en eller annen form, sier Eriksen Søreide, som framholder at Norge foreløpig ønsker å bruke Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som mekler.

Etter Solbergs uttalelser ble det kjent at toppmøtet er utsatt med en uke, fordi EU-president Charles Michel har vært i kontakt med en koronasmittet person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva-mekanisme

– Både det påtroppende svenske og det nåværende albanske formannskapet har tilbudt seg å reise til Minsk for å få i gang dialog mellom regimet og opposisjonen, sier hun.

Men fra Hviterussland er svaret foreløpig nei takk. Derfor har Norge foreløpig stilt seg bak OSSEs såkalte Moskva-mekanisme, som baner vei for granskning av mulige menneskerettighetsbrudd i Hviterussland.

– Vi holder muligheten åpen for å eskalere mer, sier Eriksen Søreide.