Utbruddet i Indre Østfold spores til fester og Sverige-turer

Nordmenn dro i flokker over grensen til Sverige etter at deler av Sverige ble erklært «grønt» tidligere i sommer. Arkivofot fra E6 mellom Svinesund og Strømstad, ved Nordby-senteret. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Nordmenn dro i flokker over grensen til Sverige etter at deler av Sverige ble erklært «grønt» tidligere i sommer. Arkivofot fra E6 mellom Svinesund og Strømstad, ved Nordby-senteret. Foto: Berit Roald / SCANPIX Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær alle de coronasmittede personene i Indre Østfold kommune kan spores tilbake til grupper av unge mennesker som har vært på byen og over grensen til Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi så i en tidlig fase av smitteøkningen at åpningen av grensen mot svenske Värmland 25. juli var en mulig fellesnevner. Flere av de tidlig smittede hadde vært i Sverige, som da var et grønt land, men hadde likevel et større smittetrykk enn Norge, sier kommuneoverlege Jan Børre Johansen til VG.

En annen fellesnevner var at flere av de tidlig smittede var unge mennesker, og at 10 av 14 av dem hadde vært ute på byen.

Søndag ble alle barnehager og SFO stengt ut uka, det ble forbudt med alle sammenkomster i sosial regi og sykehjemmene i kommunen ble stengt i forbindelse med smitteutbruddet i kommunen.

De siste dagene har det blitt registrert 59 tilfeller av covid-19 i kommunen – over 30 av dem bare i helgen.

Totalt har 124 personer i Indre Østfold fått påvist coronasmitte gjennom hele pandemien.