Fagfolk frykter for humlenes «matfat»

Ifølge Naturvernforbundet bør store deler av kantklippingen vente til august, etter at viktige planter har satt frø.
Ifølge Naturvernforbundet bør store deler av kantklippingen vente til august, etter at viktige planter har satt frø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer skal hundre tusen kilometer med blomstrende veikanter slås. Naturvernforbundet sier mange insekter sliter med at leveområdet deres blir borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I sommer pågår en omfattende kantklipping langs riks- og fylkesveier over hele landet. Vi skulle gjerne ha sluppet å meie ned alle de fine engblomstene, sier grøntanleggsforvalter Hanne Mørch i Statens vegvesen til Nationen.

Fagrådgiver for naturmangfold i Naturvernforbundet, Ingvild Fonn Asmervik, sier de mange markblomstene langs veiene sikrer et biologisk mangfold for insekter som lever av pollen og nektar.

– Disse insektene spiller en viktig rolle i økosystemene våre, og de sliter med at leveområdene deres blir borte.

Asmervik påpeker at Vegvesenet har gode rutiner for hensyn til biomangfoldet, men at det varierer hvordan det blir gjennomført av ulike entreprenører. Forbundet skulle ønske klippingen skjedde i august, slik at viktige planter får tid til å sette frø.

Mørch forteller at Vegvesenet sprøyter mye mindre enn før, og at de jobber med å finne nye metoder for å ivareta engblomstene.

– Men vi må ta det onde ved roten. Av hensyn til naturen som helhet velger vi å klippe fremmede og kraftigvoksende arter.

Hun forklarer at høyvokste veikanter må klippes to ganger hver sommer, og at den første runden må tas i juni for å hindre at skadelige arter sprer seg.