Hovedredningssentralen ber uerfarne sjøfolk tenke seg om

Hovedredningssentralen (HRS) ber om at uerfarne båtførere tenker seg om på sjøen i år. Her flyr et Sea King-helikopter over Oslofjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hovedredningssentralen (HRS) ber om at uerfarne båtførere tenker seg om på sjøen i år. Her flyr et Sea King-helikopter over Oslofjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglende erfaring fører til mange sjøoppdrag for Hovedredningssentralen. Med mye båttrafikk i sommer bes sjøfolket om å stille forberedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koronapandemien har medført at stadig flere har valgt å gå til innkjøp av båt og feriere på sjøen i sommer.

– Det er ingen tvil om at en stor andel av hendelsene på sjøen skyldes at folk ikke har erfaring og ikke tenker gjennom hva de skal gjøre når noe skjer. Jeg tror det er litt for mange som ikke tenker gjennom hvor fort det går fra det er trivelig til det blir veldig utrivelig på sjøen, sier avdelingsdirektør Jarle D. Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

I juni registrerte Hovedredningssentralen 331 sjøhendelser, noe som riktignok er 31 færre enn samme måned i fjor. Annerledes var det for Redningsselskapet som i mai og juni hadde en økning i antall oppdrag på 46 prosent fra tilsvarende måneder i fjor.

Været avgjør

Totalt har det vært 830 hendelser for Hovedredningssentralen i juni, som er en nedgang på tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har meldt inn og fryktet at vi får en travel sommer, men enn så lenge kan vi ikke se at vi ser effekten av det, men det er også fordi vi er vant til å ha det veldig travelt som følge av mye aktivitet generelt. Det er jo været som påvirker dette mest, sier Øversveen.

I første halvår ble det registret 3.799 hendelser for etaten. Det er 288 færre enn i første halvdel av 2019.

– Som ventet er vi under det normale i de første «koronamånedene», men da vi gjorde opp status 30. juni, var vi på samme nivå som i fjor, sier avdelingsdirektøren.

Økning i landhendelser

Avdelingsdirektøren opplyser at det så langt ikke har vært noen «veldig krevende hendelser».

– Når man ser på årsgrafen vår, så ser man veldig tydelig at det er folks ferie og fritid som genererer det store antallet hendelser hos oss, opplyser Øversveen.

– Når vi ser på tallene som gjelder ferie og fritid, er det ofte kategorien «savnet person», og der ligger vi egentlig på det samme nivået som i fjor, fortsetter han.

I juni var det 443 landhendelser for Hovedredningssentralen. I samme måned i fjor var tallet 397.