Norske filmprodusenter ber om hjelp fra myndighetene

Flere store norske filmprosjekter er satt på hold på grunn av koronakrisen. Nå ber filmprodusentene myndighetene om hjelp for å komme i gang,

Produsentene kvier seg for å gjenoppta filmprosjektene fordi ingen forsikringsselskaper vil tilby en avbruddsforsikring som dekker en eventuell produksjonsstans som følge av koronapandemien, skriver Klassekampen.

Produksjonsselskapet Mer Film har utsatt både «Krigsseileren» og «La elva leve» til neste år, men er usikre på om de tør starte filmingen.

– Vi kan ikke ta den risikoen. Hvis innspillingen må avbrytes, er det over og ut med filmen og med oss, sier Maria Ekerhovd, produsent og eier av Mer Film.

Virke Produsentforeningen og fire fagforeninger i filmbransjen har sendt brev til Kulturdepartementet hvor de ber om en statlig garantiordning for film- og TV-produksjoner, med særlig henblikk på avbrudd som skyldes koronasituasjonen.

Statssekretær Gunhild Berge Stang (V) i Kulturdepartementet opplyser at henvendelsen «ligger til vurdering».

To film- og serieproduksjoner har likevel valgt å starte opp igjen uten forsikring. Det gjelder den store krigsfilmen «Narvik» og NRK-serien «Exit».

– Vi hadde ikke noe valg, sier produsent Aage Aaberge i Nordisk Film, som lager «Narvik». Han mener de måtte ha lagt hele prosjektet ned om ikke opptakene i og rundt Oslo hadde blitt tatt før sommerferien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært