Gamle skjeletter med krigsskader funnet i Oslo

I Gamlebyen i Oslo er det funnet tre skjeletter som kan stamme fra 1100-tallet. Arkeologene tror det kan være en massegrav fra borgerkrigen med birkebeinerne.

– Skjelettene lå sammen i en massegrav, som oftest blir benyttet når lik må begraves fort. Derfor har det vært spennende å forsøke å koble det til en historisk begivenhet, sier prosjektleder Michael Derrick til Dagbladet. Han leder utgravningene i Bispegata i Gamlebyen i Oslo.

– Vi vet at Håkon Håkonssons saga sier at det i år 1240 var en kamp hvor Håkon Håkonsson ledet birkebeinerhæren i kampen mot hertug Skule Bårdsson. Denne kampen fant tilsynelatende sted rundt St. Hallvards katedral – like i nærheten av der skjelettene ble funnet, fortsetter han.

Utgravningene i området gjøres i forbindelse med bygging av nye trikkespor i regi av Bymiljøetaten.

Skjelettene har ifølge Derrick stikkskader i hode og nakke, som kan være tegn på krigsskader. Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) mener funnet de har gjort er helt unikt.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) oppdaget en grav med tre skjeletter to meter under bakken i Bispegata i Oslo. Arkeologene tror skjelettene kan kobles til borgerkrigen som fant sted i området i åra mellom 1130 og 1240. Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU / NTB scanpix
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) oppdaget en grav med tre skjeletter to meter under bakken i Bispegata i Oslo. Arkeologene tror skjelettene kan kobles til borgerkrigen som fant sted i området i åra mellom 1130 og 1240. Foto: Thomas Wrigglesworth / NIKU / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært