Norge ønsker å produsere viktig antibiotika selv

– Smalspektret antibiotika er ett av de legemidlene vi jobber konkret med, sier Høie, 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Smalspektret antibiotika er ett av de legemidlene vi jobber konkret med, sier Høie, Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter vurderer om Norge bør satse på egen produksjon av antibiotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker en bedre beredskap i kriser. Norsk produksjon av antibiotika vurderes som en mulighet, ifølge helseminister Bent Høie (H):

– Vi har satt i gang et stort arbeid med dette. Der har vi blant annet spurt hvilke type legemidler vi skal bygge opp en kapasitet til å kunne produsere i Norge. Smalspektret antibiotika er ett av de legemidlene vi jobber konkret med, sier Høie til Aftenposten.

I begynnelsen av mars kom en rapport som beskriver arbeidet.

– Forslagene i rapporten er allerede iverksatt av oss gjennom Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet. Det skjedde uavhengig av koronasituasjonen, sier helseministeren.

Til høsten kommer Legemiddelverket med konkrete råd til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om mulighetene for legemiddelproduksjon i Norge. Helsedirektoratet anbefaler også å gjøre en samfunnsøkonomisk analyse for produksjon av smalspektrede antibiotika her i landet. En slik produksjon vil ifølge Aftenposten koste flere hundre millioner kroner og det må bygges egne fabrikker.