Flere hoftebruddspasienter dør når de tvinges ut for tidlig

Hoftebruddspasienter som skrives ut for tidlig, har høyere dødelighet enn dem som har lengre liggetid, viser en undersøkelse fra St. Olavs hospital og NTNU.
Hoftebruddspasienter som skrives ut for tidlig, har høyere dødelighet enn dem som har lengre liggetid, viser en undersøkelse fra St. Olavs hospital og NTNU. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan få svært alvorlig konsekvenser for pasienten om de skrives ut for tidlig fordi sykehuset trenger sengeplassen, skriver forskriftstidsskriftet Gemini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liggetiden på norske sykehus har gått nedover de siste årene. Det handler både om bedre behandling, men også press på sykehusenes kapasitet.

I 2016 hadde halvparten av pasientene en liggetid på fem dager eller kortere etter en hoftebruddoperasjon. I 2010 var det bare en firedel av pasientene som ble skrevet ut etter fem døgn.

Opptil 10.000 nordmenn blir operert for hoftebrudd hvert år.

– Det er høy risiko for å dø for disse pasientene. Rundt 13 prosent av de opererte dør i løpet av de første 60 dagene. I løpet av det første året dør rundt 27 prosent, påpeker overlege Lars Gunnar Johnsen ved St. Olavs hospital og forsker ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU.

Forskjellen i 60 dagers dødelighet mellom dem som skrives ut av plasshensyn og resten, ligger på rundt fire prosentpoeng, ifølge en ny undersøkelse på 60.000 pasienter over 70 år.