Fagforbundet vil ha nasjonal produksjon av smittevernutstyr

Fagforbundets leder Mette Nord mener Norge må sørge for bedre tilgang til kritisk smittevernutstyr og oppfordrer til statlig produksjon og beredskapslagring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord mener Norge må sørge for bedre tilgang til kritisk smittevernutstyr og oppfordrer til statlig produksjon og beredskapslagring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforbundet mener Norge både må produsere selv og ha beredskapslager av smittevernutstyr etter tilfeller i helsevesenet der ansatte har stått uten utstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforbundet er Norges største fagforbund og har med sine 395.000 medlemmer organiserte både i kommunale omsorgstjenester og helsevesenet, skriver Klassekampen.

Etter erfaringene fra koronautbruddet, hvor mange helsearbeidere har opplevd å måtte jobbe uten grunnleggende smittevernutstyr, mener leder Mette Nord at det trengs en ny nasjonal ordning hvor kritisk utstyr og medisiner må produseres og lagres.

– Det er ikke akseptabelt at folk må jobbe med livet som innsats. Selv om det ikke bedriftsøkonomisk sett er lønnsomt å ha ting på lager, kan vi ikke tenke slik når det gjelder samfunnet, sier hun til avisa.

Nord gir ikke uttrykt støtte til Rødt-leder Bjørnar Moxnes som i forrige uke tok til orde for at staten skulle ta tilbake Norsk Medisinaldepot, som ble privatisert i 2001, men sier det høres fornuftig ut.

– Det vi har sagt er at vi må ha nasjonal kontroll. Det er staten som har de nødvendige verktøyene for å kunne produsere og sikre at vi har det vi trenger, sier Nord.