Strengere smitteverntiltak i kollektivtransporten

Kollektivtransporten har flere steder kjørt med redusert rutetilbud. Samtidig som tilbudet nå normaliseres, innfører bransjen strengere smittevernregler.
Kollektivtransporten har flere steder kjørt med redusert rutetilbud. Samtidig som tilbudet nå normaliseres, innfører bransjen strengere smittevernregler. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kollektivtransporten har flere steder kjørt med redusert rutetilbud. Samtidig som tilbudet nå normaliseres, innfører bransjen strengere smittevernregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har blitt meldt om fulle busser. Derfor oppfordrer vi nå alle kollektivselskapene om å sperre av halvparten av setene om bord, sier direktør Olov Grøtting i Kollektivtrafikkforeningen til NRK.

Busselskapene må merke seter som ikke skal brukes. Bussjåfører vil ikke passe på at reisende holder avstand. De kan velge å kjøre forbi holdeplasser dersom de vurderer at bussen er for full.

De nye tiltakene kommer fram i foreningens egen veileder for kollektivtransportselskapene.

– Det er valgfritt om de vil merke med sperrebånd, kliss, plakat eller plasttrekk, legger Grøtting til.

Stående skal samtidig få tydeligere beskjed om å holde avstand.

Ruter har ennå ikke bestemt hvordan de skal sette tiltakene fra veilederen i kollektivtilbudet i Oslo ut i livet.

– Vi går tilbake til et ordinært kollektivtilbud. Det gjør vi for at det skal være mulig å reise til samfunnskritiske jobber på en sikker og trygg måte, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter.

Bussene vil samtidig kjøre med redusert kapasitet. Det betyr at passasjerer kan nektes å gå om bord.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider en egen nasjonal veileder for kollektivtransporten i Norge. Veilederen kan bli justert når den presenteres onsdag.