Ambulansearbeidere advarer om dårlig smittevern

Ambulansepersonell med munnbind frakter en pasient inn på akutten på Ullevål sykehus. Ved flere ambulansestasjoner i landet er det ikke godt nok tilrettelagt for smittevern, sier Ambulanseforbundet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Ambulansepersonell med munnbind frakter en pasient inn på akutten på Ullevål sykehus. Ved flere ambulansestasjoner i landet er det ikke godt nok tilrettelagt for smittevern, sier Ambulanseforbundet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere ambulansestasjoner oppfyller ikke kravet til gode smitteverntiltak. Ambulanseforbundet etterlyser nasjonale retningslinjer for utforming av stasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video fra ambulansestasjonen ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest viser blant annet at arbeidstøy og vanlige klær henger i samme garderobeskap og at det ikke er skille mellom ren og uren sone, skriver NRK.

– Når vi kommer tilbake etter et oppdrag, er det veldig viktig at vi ikke drar med oss smitte innover i lokalene. Jeg frykter at vi gjør det, og situasjonen er den samme ved flere ambulansestasjoner i Finnmark, sier ambulansearbeider Jon Are Aslaksen til kanalen.

Selv om smittevernet er godt ivaretatt mange steder, er ikke situasjonen i Finnmark unik, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet i Delta.

Han etterlyser nasjonale retningslinjer for hvordan ambulansestasjonene skal være utformet.

Finnmarkssykehuset understreker over NRK at prosedyrene for smittevern er gode i møte med pasienter, men innrømmer at de eldste stasjonene er en utfordring. De skal nå gradvis oppgraderes.