Pandemiforsker mener lavinntektsgrupper rammes hardest av virusutbruddet

Pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund frykter at lavinntektsgrupper vil rammes hardest av koronaviruset. Her utenfor testpoliklinikken utenfor Ullevål sykehus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund frykter at lavinntektsgrupper vil rammes hardest av koronaviruset. Her utenfor testpoliklinikken utenfor Ullevål sykehus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koronaviruset kan bli farligere for dem med lav inntekt og kronisk sykdom, enn for dem som utgjør den ressurssterke delen av befolkningen, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre foreløpige funn tyder på at jo lavere inntekt og utdanning du har, jo høyre risiko har du for alvorlig sykdom og død i situasjoner med pandemier, sier pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund til avisen.

En av grunnene er at denne gruppen ikke i like stor grad kjenner til eller vet hvordan de skal følge rådene fra helsemyndighetene. En annen grunn er at mange lavtlønte har yrker der de møter mange mennesker og er i situasjoner som er smittefarlige, ifølge Mamelund.

– En bussjåfør eller en reinholdsbetjent på et hotell kan ikke si at «i dag kjører jeg buss hjemme eller vasker hjemme istedenfor», sier forskeren.