Krav om økt effektivitet samtidig som at budsjettene kuttes i Bergen tingrett

Bergen tingrett sliter med å overholde tidsfristene og har bedt om mer penger til å få unna restansene. Samtidig er domstolen pålagt av regjeringen å spare penger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Bergen tingrett sliter med å overholde tidsfristene og har bedt om mer penger til å få unna restansene. Samtidig er domstolen pålagt av regjeringen å spare penger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som Riksrevisjonen kritiserer Bergen tingrett for treg saksgang, må domstolen kutte flere årsverk som følge av regjeringens avbyråkratisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

2019 var et krevende år for domstolen i Bergen, og verre kan det bli, skriver Bergensavisen.

Riksrevisjonen kritiserer domstolen for å ikke holde sine egne saksbehandlingsfrister. Målet er saksbehandlingstid på 90 dager, men i gjennomsnitt er den dobbelt så lang – 180 dager. Bare 13 prosent av såkalte fristsaker blir overholdt.

Mens politiet og påtalemyndigheten har kjørt egne prosjekter for å rydde i gamle saker, er domstolen satt til å spare penger som følge av regjeringens såkalte ABE-reform. Den innebærer et flatt kutt på 0,5 prosent i offentlige budsjetter som skal tvinge etatene til å kutte byråkrati og bli mer effektive. For Bergen tingrett innebærer det 2,8 millioner kroner mindre i budsjettet, noe som innebærer færre saksbehandlere og dommere.

Dermed er det domstolen som blir den nye flaskehalsen når politi- og påtalemyndigheten blir mer effektive.

– Vi har bedt om en tilleggsbevilgning for midlertidig å kunne ansette 5-6 ekstra dommere over to år for å få ned restansene, sier sorenskriver Arne Henriksen til avisen.