Lysbakken ber regjeringen ta uføre-grep

Antallet uføre mellom 18 og 29 år er doblet siden 2013 da Solberg-regjeringen tiltrådte, og har nådd over 20.000. SV-leder Audun Lysbakken (bildet) mener regjeringens politikk har ført til flere uføre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Antallet uføre mellom 18 og 29 år er doblet siden 2013 da Solberg-regjeringen tiltrådte, og har nådd over 20.000. SV-leder Audun Lysbakken (bildet) mener regjeringens politikk har ført til flere uføre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken mener kutt i arbeidsavklaringspenger har bidratt til at flere blir uføre. – Regjeringen har kastet bort seks år, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sa til VG tirsdag at regjeringen ber Nav forsterke innsatsen for å stanse veksten av antall uføre i landet.

Nå reagerer Lysbakken sterkt på statsrådens forsøk på å komme på offensiven.

– Jeg vil si det rett ut til arbeidsministeren: Du og regjeringen har kastet bort seks år i kampen for å holde antallet uføre nede. Dere kunne handlet, men dere gjorde det ikke, sier SV-lederen til VG.

Lysbakken mener kutt i arbeidsavklaringspenger har bidratt til at flere blir uføre. Han utfordrer Isaksen til å fremme et forslag Isaken selv har støttet, ett av forslagene som SV tok opp i en interpellasjon i 2012.

– Han kommenterte en tale fra SVs Karin Andersen som foreslo at ungdom og unge på uføretrygd skulle ha samme rett til oppfølging fra Nav som dem som går på arbeidsavklaringspenger, sier SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isaksen avviser beskyldningene fra Lysbakken og sier at det måtte en høyreregjering til for å få et skikkelig løft for psykiatrien, gjøre det enklere for Nav-brukere å ta utdanning og tørre å stille krav til unge sosialklienter.

– Mye av det jeg snakket om i 2012, er gjort under denne regjeringen. Uføre som kan komme seg tilbake i jobb, skal få hjelp av Nav, samtidig er jeg aller mest opptatt av å følge opp unge før de havner i utenforskap, sier Lysbakken.

Bare i fjor ble det nesten 13.000 flere uføre i landet, og for første gang utgjør de uføre over 10 prosent av folk i arbeidsfør alder: 10,3 prosent.