Tysk cruiseskip venter på smitteprøvesvar i Haugesund

Cruiseskipet «Aida Aura» har utsatt avreisen fra Haugesund i påvente av svar på om to passasjerer er plassert i karantene er smittet med coronavirus.

Cruiseskipet har rundt 1.200 passasjerer om bord, og skulle ha lagt fra kai i Haugesund klokka 17 mandag, ifølge NRK.

– Vi fikk melding fra skipets agent om at det var to personer som muligens hadde coronavirussykdom, og at de ønsket å få testet disse, sier smittevernlege i Haugesund kommune Teis Qvale.

Qvale sier prøvene er sendt med ekspresspost til Haukeland sykehus i Bergen for analyse. Prøvesvarene er ventet tirsdag ettermiddag, opplyser Haugesund kommune på sine nettsider.

Liten smittefare

– Jeg tror smittefaren er veldig liten. Jeg tror ikke folk trenger å engste seg for det, legger han til.

De to tyske passasjerene som er testet for coronaviruset, viste ikke sykdomstegn da Qvale besøkte skipet mandag ettermiddag.

– De hadde ikke symptomer på hoste eller andre luftveisplager, så jeg tror de representerer liten risiko for lokalbefolkningen, sier han.

De to skal ha hatt kontakt med en tredje tysk person for en uke siden, og vedkommende har i ettertid fått påvist coronasmitte.

1.200 om bord

Rederiet Aida Cruises har bedt om å få bli ved kai i Haugesund til prøvesvarene foreligger, og svarene er ventet tidlig tirsdag ettermiddag. I mellomtiden er de gjeldende passasjerene satt i karantene på lugaren sin.

Cruiseskipet med om lag 1.200 passasjerer om bord, skulle etter planen seilt fra Haugesund midt på dagen mandag.

– Det er en relativt tett setting å være om bord på et cruiseskip, men jeg har tiltro til at helseavdelingen på skipet har ivaretatt smittevernet om bord på en best mulig måte. De som har vært på et cruiseskip, vet at det er veldig strenge hygieneregler, sier Teis Qvale.

Rederiet Aida cruises har bedt om å få bli liggende ved kai i Haugesund inntil prøvesvarene er klare, og de har bedt norske helsemyndigheter om rask behandling av prøvene.

I begynnelsen av februar satt 3700 passasjerer i karantene på cruiseskipet «Diamond Princess» i Japan:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært