Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt

Den svenske regjeringen har gitt det svenske kartverket Lantmäteriet i oppdrag å undersøke riksgrensen mellom Sverige og Norge på nytt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Den svenske regjeringen har gitt det svenske kartverket Lantmäteriet i oppdrag å undersøke riksgrensen mellom Sverige og Norge på nytt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den svenske regjeringen har gitt det svenske kartverket Lantmäteriet i oppdrag å undersøke riksgrensen mellom Sverige og Norge på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grenseundersøkelsen starter i sommer og er ventet å være ferdig i 2024. Arbeidet skal gjøres mellom Sverige og Norge fra Iddefjorden i sør til Treriksrøysa nord, der grensene mellom Sverige, Norge og Finland møtes.

– Forrige gang vi så over grensen var på 1980-tallet, og det har skjedd mye siden den gang, sier riksgrensekommissær Martin Lidberg i Lantmäteriet.

Arbeidet består i å bestemme og markere hvor grensen går i terrenget. Det blir gjort ved å rydde skog og kratt for å opprettholde en fem meter bred grensegate. I tillegg skal grensemerkene undersøkes og eventuelt utbedres.

Norge og Sverige gjør grenseundersøkelsen sammen og kontrollerer hver andres arbeid. Arbeid og kostnader fordeles likt mellom landene, opplyser Lantmäteriet.

Den siste revisjonen av Sveriges grense mot Norge ble gjort mellom 1984 og 1987.

Personvernpolicy