Arteta klar som Arsenal-trener: – Det føles som jeg er hjemme

Mikel Arteta (til h.) sammen med Pep Guardiola på Manchester City-benken før onsdagens ligacupseier over Oxford. Fredag ble han presentert som ny Arsenal-manager.
Mikel Arteta (til h.) sammen med Pep Guardiola på Manchester City-benken før onsdagens ligacupseier over Oxford. Fredag ble han presentert som ny Arsenal-manager. Foto: Leila Coker / AP

Mikel Arteta overtar som hovedtrener for Arsenal, laget han spilte for de siste fem årene av sin aktive karriere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arteta har signert en kontrakt på tre og et halvt år og starter i jobben søndag. Spanjolen ble fredag presentert på en pressekonferanse.

– Det føles som jeg er hjemme. Jeg er utrolig glad og stolt for at jeg har fått mulighet til å bli hovedtrener for denne klubben, sa Arteta.

Det er 37-åringens første jobb som hovedtrener, men han har vunnet stor respekt for sin jobb som Pep Guardiolas assistent i Manchester City. Nå får han sjansen til selv å lede en stor klubb til suksess.

– Det har alltid vært en drøm siden dagen jeg dro fra Arsenal. Jeg sa da at jeg skulle ut og lære og at jeg forhåpentligvis skulle tilbake når jeg var klar. Jeg har så mye respekt for denne klubben, at om jeg ikke var klar ville jeg ikke sittet her, sa spanjolen.

Nå venter en stor oppgave for 37-åringen.

– Vi må få i gang alle. Jeg må forsøke å overbevise spillerne om hva jeg ønsker å gjøre og hvordan jeg vil gjøre det. De må akseptere en annen måte å tenke på. Jeg vil få alle i klubben med på samme tankegang. Vi må bygge en kultur, sa han.

– Arsenal er en av de største klubbene i verden. Vi trenger å kjempe om de største trofeene, sa Arteta da ansettelsen ble bekreftet.

Tok farvel med City-spillerne

Arsenal sparket for tre uker siden Unai Emery etter en rekke skuffende resultater, men klubben erstatter ham med en annen basker.

Fredrik Ljungberg har ledet Arsenal-laget på midlertidig basis de siste ukene, men klubben identifiserte tidlig Arteta som sin foretrukne kandidat som Emerys etterfølger.

Manchester City uttrykte misnøye med Arsenals framgangsmåte i jakten på Arteta, men ønsket ikke å legge hindringer i veien for ham da en mulighet til å bli hovedtrener dukket opp. Torsdag tok Arteta ifølge BBC et følelsesladd farvel med City-spillerne.

– Vi var smarte som snappet ham opp, og han er ønsket av andre klubber. Han er en utrolig person og en god trener med god arbeidsmoral, sa Guardiola tidligere i uken om Arteta.

Guardiola sa fredag at han ikke vil hente en erstatter med det første.

– Vi holder oss til folkene som er her, sa han og ønsket Arteta lykke til i sin nye jobb.

Overgangssum

Arsenal må ifølge BBC betale et sjusifret pundbeløp i kompensasjon til Manchester City.

– Vi er henrykt over å hente Mikel tilbake til Arsenal. Han vet at våre forventninger, og våre tilhengeres forventninger, er høye. Vi føler oss sikre på at han kan spille en viktig rolle i å føre klubben tilbake til det nivået vi forventer, sa Josh Kroenke på vegne av klubbeierne.

Han takket også Ljungberg for jobben han har gjort de siste ukene. Svensken får lede laget for siste gang mot Everton lørdag. Arteta vil sitte på tribunen under kampen mellom de to engelske klubbene han spilte for i sin aktive karriere. Søndag overtar han ansvaret for laget.

Everton har for øvrig også en midlertidig manager på trenerbenken i Duncan Ferguson. Det blir trolig hans siste kamp før Carlo Ancelotti overtar.

Attraktiv

Arteta er fra San Sebastian, men han innledet fotballkarrieren i Barcelonas ungdomsavdeling. Han slo seg aldri inn på førstelaget der, men fikk sitt gjennombrudd under et leieopphold i Paris Saint-Germain. Etter en problematisk sesong i hjembyens klubb Real Sociedad reiste han til England, der han i over ti år var en nyttig spiller for Everton og deretter Arsenal.

Han la opp i 2016 og har gjennom jobben i Manchester City gjort seg attraktiv på trenermarkedet. Han skal ha vært svært aktuell allerede da Arsenal i fjor sommer skulle finne Arsène Wengers etterfølger, men da ble Emery ansatt i stedet.

Tross tunge trenermeritter ble 48-årige Emery aldri noen suksess i klubben, og Arteta arver et lag som er helt nede på 10.-plass i Premier League, like nær nedrykksplass som Champions League-plass (sju poeng skiller begge veier).

Personvernpolicy