Småbrukarlaget: Pelsdyrbønder må få full kompensasjon

Stortinget har vedtatt å avvikle pelsdyrnæringen i Norge.
Stortinget har vedtatt å avvikle pelsdyrnæringen i Norge. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag hamrer løs mot avviklingen av pelsdyrnæringa og sier at noe annet enn full kompensasjon er skammelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen, med sitt flertall på Stortinget, har vedtatt å avvikle pelsdyrnæringa. Det etter en politisk prosess hvor tre av partiene i utgangspunktet var mot, og bare Venstre var for, sa Hoff i sin tale til Småbrukarlagets landsmøte lørdag.

– En politisk hestehandel ble gjennomført etter at næringen selv var godt i gang med et velferdsprogram, som hadde fått bred politisk støtte året før. Det er 200 familiedrevne pelsdyrgårder som nå får yrkesforbud. Ja, da forventer vi full erstatning. Noe annet er bare skammelig, og det vil ikke stå seg i historiebøkene, sa hun.

Også flere partier på Stortinget har uttrykt misnøye med regjeringens forslag til forskrift, hvor kompensasjonsordningen er beskrevet.

Småbrukarlagets leder benyttet også muligheten til å kritisere frihandelsavtalen Norge i høst inngikk med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay.

– Norge kan ikke ratifisere en frihandelsavtale som fører til mer branner og avskoging i Amazonas. Norge må slutte å importere mat vi kan produsere selv i Norge, sa hun.

Talen handlet for øvrig mest om årets jordbruksoppgjør og hvordan klimaendringene påvirker landbruket.