Årets oktober var den kaldeste på ti år

Temperaturmåler ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Temperaturmåler ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frøs du i oktober? Kanskje ikke så rart, for årets oktober var den kaldeste på mange år. Vi må helt tilbake til 2009 og 2003 for å finne tilsvarende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Meteorologisk institutt lå månedstemperaturen for hele landet 1,4 grader under normalen.

– Relativt kaldest var det i Nord-Norge, særlig i Troms og Finnmark, der flere stasjoner hadde avvik fra 2 til nesten 4 grader under normalen. Et par stasjoner på Vestlandet hadde månedstemperaturer fra 0,1 til 0,5 grader over normalen, opplyser meteorologene.

Troms og Finnmark

Når det gjelder månedstemperatur, var den lavest på Sjufjellet i Balsfjord med 5,6 minusgrader. Så fulgte Sætertinden i Tjelsundet og Kistefjell i Lenvik med 5 minusgrader. Alle disse stasjonene ligger i Troms.

Deretter kom Sihccajavri og Suolovuopmi – Lulit i Kautokeino, samt Cuovddatmohkki i Karasjok, alle med 4,8 grader. Dette er mellom 2,3 og 2,9 grader under normalen. For de øvrige stasjonene er det ikke etablert en normal ennå.

Høyest månedstemperatur hadde Røvær og Kvitsøy – Nordbø, begge i Rogaland, med 9,5 grader. Høyeste maksimumstemperatur med 16 grader ble registrert 11. og 16. oktober på stasjonen Etne II i Hordaland og 24. oktober på Tingvoll i Møre og Romsdal. Gjennomsnittet for høyeste maksimumstemperatur i oktober de siste 30 årene er 20,4 grader.

27,2 minusgrader

Laveste minimumstemperatur var 27,2 minusgrader, og ble målt på Suolovuopmi – Lulit i Kautokeino og Cuovddatmohkki i Karasjok 28. oktober. Gjennomsnittet for laveste minimumstemperatur i oktober de siste 30 årene er 21,0 minusgrader.

Månedsnedbøren var 85 prosent av normalen. Flere stasjoner på Sørlandet og Østlandet fikk fra 150 prosent til opp mot 200 prosent av den normale nedbøren. Noen stasjoner i Nordland, Troms og Sogn og Fjordane fikk fra 30 til 50 prosent av normalen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy