Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet

VIDEO: Her høres skuddene på Torshov

En 32 år gammel mann er siktet for drapsforsøk etter ambulansedramaet i Oslo tirsdag. Også en 25 år gammel etterlyst kvinne er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet måtte iverksette ekstraordinære tiltak for å stanse det de beskriver som «en gal manns ferd» etter ambulansekapringen på Rosenhoff i Oslo ved 12.30-tiden.

Se politiets pressekonferanse her:

Ambulansen ble stanset på Torshov i en væpnet politiaksjon, og mannen ble pågrepet. I bilen fant politiet to våpen – en hagle og en Uzi maskinpistol. I tillegg er det funnet vesentlige mengder narkotika i ambulansen.

– Vesentlige mengder narkotika er funnet, så får vi heller bli tydeligere på hva det er og ikke er når det er 100 prosent sikkert hva vi står overfor, sier konstituert visepolitimester Johan Fredriksen til NTB.

Dette vet vi så langt om ambulansekapringen på Torshov:

* Klokken 12.30 tirsdag fikk politiet melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil hadde havnet på taket.

* Politiet fikk så meldinger om en mann som stakk fra stedet til fots, mens han siktet på folk med et våpen. Denne mannen kapret en ambulanse på stedet. Ambulansepersonellet ble ikke skadd.

* Væpnet politi fulgte ambulansen til Torshov, der kapreren kjørte på en barnevogn med et tvillingpar på sju måneder. Begge ble lettere skadd. Et eldre ektepar ble kjørt til legevakt med lettere skader.

* Med hjelp av ambulansetjenesten lyktes politiet å kjøre inn i ambulansen fra to sider og stanse den i Krebs gate rundt klokken 12.45. Politiet hadde avfyrt tre skudd mot ambulansen, gjerningsmannen ble pågrepet, men ble ikke skadd.

* Gjerningsmannen er en 32 år gammel mann som er siktet for drapsforsøk. Han beskrives som en gammel kjenning av politiet. Han var sent tirsdag ettermiddag ennå ikke avhørt.

* En 25 år gammel kvinne som var etterlyst, ble pågrepet i en dagligvarebutikk senere på ettermiddagen. Hun er siktet for befatning med skytevåpen, og er også hun godt kjent av politiet.

* I ambulansen fant politiet to skytevåpen – en hagle og en Uzi maskinpistol. Det ble også funnet «vesentlige mengder narkotika».

* Spesialenheten for politisaker skal rutinemessig undersøke politiets maktbruk, og har fått bistand fra Kripos. Avhør av polititjenestemenn startet samme ettermiddag.

Kilde: Politiet

– Det som er særdeles alvorlig og beklagelig, er at gjerningsmannen bevisst har kjørt bilen opp på fortau for å ramme tilfeldige ofre, framholdt Fredriksen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Krevende politiaksjon

En person har kapret en ambulanse på Torshov. Personen skal ha kjørt på personer og kollidert med flere kjøretøy Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
En person har kapret en ambulanse på Torshov. Personen skal ha kjørt på personer og kollidert med flere kjøretøy Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Blant dem som ble truffet, var en barnevogn med et tvillingpar på sju måneder. Begge ble kjørt til Ullevål sykehus, men uten alvorlige skader. Også et eldre ektepar ble kjørt til legevakta med lettere skader.

Politiet forsøkte tre ganger å stanse ambulansen ved å skyte mot den, opplyser Fredriksen, som beskriver den massive politiaksjonen som «krevende».

– Vi måtte stoppe denne galmannsferden raskest mulig, sier han.

Video: Innsatsleder på stedet tidligere i dag:

På Torshov lyktes politiet med hjelp av ambulansetjenesten å stanse den kaprede ambulansen ved å kjøre inn i den fra to kanter.

32-åringen er nå siktet for drapsforsøk. Han har så langt ikke vært mulig å avhøre, ifølge politiet.

På det nåværende tidspunktet er det ikke aktuelt å sikte noen av de involverte for terror, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

Gammel kjenning

Politiet sier at de er kjent med opplysninger om at siktede har en fortid i høyreekstreme miljøer. Mannen er en gammel kjenning av politiet.

– Vi er kjent med opplysningene og vil undersøke alle spor. Det er imidlertid for tidlig å si noe om motiv, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo-politiet.

Den 25 år gamle kvinnen som var etterlyst, ble pågrepet uten dramatikk i en dagligvarebutikk i nærheten, opplyser politiet.

Også hun er godt kjent for politiet, ifølge Metlid.

Kvinnen er foreløpig siktet for befatning med skytevåpen.

– Vi kan foreløpig ikke si noe om motiv, sa Metlid.

Video fra åstedet:

Personvernpolicy