Her er Kallmyrs Krekar-regnskap

Justisminister Jøran Kallmyr (FrP) har fått utarbeidet en oversikt over statens utgifter i ulike rettssaker mot Najmuddin Faraj Ahmad (mulla Krekar).
Justisminister Jøran Kallmyr (FrP) har fått utarbeidet en oversikt over statens utgifter i ulike rettssaker mot Najmuddin Faraj Ahmad (mulla Krekar). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten har brukt 12 millioner kroner på ulike rettssaker og fengselsopphold knyttet til Najumuddin Faraj Ahmad, alias mulla Krekar. – Det koster å forsøke å lage en terrorist, sier advokat Brynjar Meling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer startet byråkratene i Justisdepartementet (JBD) å regne på hva de ulike rettsprosessene knyttet til Najumuddin Faraj Ahma, mest kjent som mulla Krekar, har kostet Norge.

Nå er sluttsummen klar.

Til sammen har det kostet det offentlige 12 millioner kroner å dømme og straffe mannen som kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991, viser tall ABC Nyheter har fått fra departementet.

Krekar ble første gang arrestert i 2002 og dette er de samlede utgiftene på rettsprosesser inntil dags dato.

Det opplyser departementets kommunikasjonsavdeling. ABC Nyheter har ikke fått innsyn i grunnlagstallene.

– Ikke mer? Det koster å forsøke å lage en terrorist. Det er ikke rart de vil ha valuta for pengene og sende ham til Italia, sier Krekars advokat Brynjar Meling i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgiftene fordeler seg på to hovedkategorier: straffegjennomføring (3,8 millioner kroner) og domstolsbehandling (8,2 millioner kroner). Begrepet «straffegjennomføring» inkluderer i denne sammenheng både varetekt og vanlig soning i fengsel.

Arbeidet med et kostnadsoverslag er første gang registrert i departementets postjournal 29. juli, to uker etter Krekars siste dom.

En rekke rettssaker

Det har vært en rekke rettssaker hvor Krekar har vært hovedperson. I sommer ble han dømt til tolv års fengsel for planlegging av terrorisme i Italia. 16. juli, dagen etter at dommen ble avsagt, ble han arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter at Italia ba ham utlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i 2016 skulle han utleveres til Italia i forbindelse med samme sak, men da trakk italienerne uventet tilbake sin begjæring. Vårens rettssak i den italienske byen Bolzano gikk uten at Krekar var til stede, blant annet fordi han ikke fikk de nødvendige reisedokumentene og sikkerhet for å kunne komme tilbake til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienerne har ikke gitt noen garantier om at han ikke vil bli utlevert til enten Irak eller Libanon hvor Krekar kan risikere dødsstraff, etter at dommen eventuelt er sonet ferdig i Italia. Norge har tradisjonelt avvist å sende dømte til land hvor de risikerer dødsstraff.

Varetektsfengslingen av den 63 år gamle mannen ble denne uken forlenget med åtte uker fram til 4. desember. Det er også ventet at saken vil bli anket. I sommer sa advokat Meling til NTB at de hadde «god tid på oss til å skrive en anke, og vi vil bruke tid på å gjennomarbeide den grundig».

Mye omtalt

Krekar har vært mye omtalt. I 2003 ble det vedtatt at han skulle varig utvises av hensyn til rikets sikkerhet. Det skjedde etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Senere er han dømt for alvorlige drapstrusler mot Solberg som statsminister. 12. desember 2012 ble dømt til to år og ti måneders fengsel for dette. Etter endt soning i januar 2015 ville Oslo politidistrikt tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Det vedtaket ble senere opphevet av Borgarting lagmannsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært mange spekulasjoner rundt den siste rettsprosessen i Italia. Advokat Meling har flere ganger gitt uttrykk for at det har vært politiske motiver bak norske myndigheters ønske om å få ham dømt i en italiensk rett.

Han har vist til at daværende statssekretær Vidar Bræim Karlsen fra Frp lovet å feire med øl dersom Krekar ble sendt til Italia, og at Siv Jensen som partileder har sagt seg villig til å bryte menneskerettighetene for å få det til.

Bakgrunnen for Melings mistanke har vært Dagbladets avsløring av eposter mellom tidligere statssekretær Karlsen og hans italienske kollega, samt uttalelser Siv Jensen (FrP) bekreftet i TV2 så sent som i 2015.

Advokat Brynjar Meling avslutter også med et stikk til regnestykket som justisminister Jøran Kallmyr har fått utarbeidet:

– Er også Bræin Karlsens reise til Italia med i det regnestykket?