Norwegian-saken: PST gransket av EOS-utvalget i over ett år

PSTs lokaler i Nydalen i Oslo.
PSTs lokaler i Nydalen i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets vaktbikkje overfor etterretningen, EOS-utvalget, satte allerede i fjor vår i gang en undersøkelse av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskingen har sammenheng med onsdagens nyhet om at en av PSTs ansatte var inne i bookingsystemet til flyselskapet Norwegian, sier leder av EOS-utvalget Svein Grønnern til Dagens Næringsliv torsdag.

Grønnern bekrefter at EOS-utvalget allerede i fjor vår inspiserte PSTs kontor på Gardermoen og har undersøkt saken siden da.

– Den inspeksjonen hos PST på Oslo lufthavn har en sammenheng med saken dere skriver om, ja, sier han til avisa.

Inspeksjonen er også nevnt i EOS-utvalgets årsrapport for 2018. Ifølge EOS-lederen vil utvalget konkludere i saken i løpet av noen måneder.

I mai i år gikk alarmen hos Norwegian da selskapets sikkerhetsansvarlige oppdaget at en PST-ansatt hadde logget seg inn på flyselskapets bookingsystem, under tilsyn av en Norwegians egne ansatte.

Datatilsynet ble varslet av flyselskapet 22. mai, og både tilsynet og EOS-utvalget undersøker nå saken. Også Tolletaten, som har egne tilgangskoder til bookingsystemene, er i gang med en gransking. Onsdag tilbakeviste imidlertid etaten at PST hadde fått tilgang til deres koder.