Kriterier ved private barnehager kan ekskludere minoritetsbarn

Kriterier ved flere private barnehager i Oslo kan bidra til å ekskludere minoritetsbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kriterier ved flere private barnehager i Oslo kan bidra til å ekskludere minoritetsbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriteriene ved flere private barnehager i Oslo kan ekskludere en rekke barnefamilier, deriblant foreldre med minoritetsbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassekampen har sett på kriteriene til de 36 dyreste private barnehagene i Oslo.

Noen barnehager oppfordrer til eller krever at foreldre kjøper aksjer for å få plass. Andre prioriterer foreldre som er ansatt i et gitt selskap, for eksempel Hydro eller Thon Holding. Andre der igjen ønsker foreldre som er med i en organisasjon eller bor i et spesielt borettslag.

Kommunale Oslo-barnehager har nesten tre ganger så mange minoritetsbarn som de private, ifølge Klassekampen. Hvis minoritetsforeldre som søkte barnehageplass hadde fått sitt førstevalg oppfylt, ville derimot minoritetsandelen i private barnehager ha økt med 14 prosent, ifølge SSB.

– Kravene er jo at det skal være transparente regler, men realiteten er at en privat barne­hage har mulighet til å velge mellom barn hvis det er flere som oppfyller kriteriene enn det er plasser, sier forsker Håkon Trætteberg ved Institutt for samfunnsforskning.