Vedum angrepet både fra høyre og venstre i partilederdebatt

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum ble angrepet fra både høyre og venstre under partilederdebatten på NRK fredag kveld, men kommentatorene mener han kom godt ut av det. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum ble angrepet fra både høyre og venstre under partilederdebatten på NRK fredag kveld, men kommentatorene mener han kom godt ut av det. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum havnet i kryssild da partilederne debattert by og land på NRK. Kommentatorer mener han kom godt ut av slaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du er ikke distriktenes mann, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til sin sidemann.

Utfallet kom da sykehus var tema og partilederne penset inn på nedleggelsen av Ullevål sykehus i Oslo. Senterpartiet vil la Ullevål bestå, på lik linje med SV og Rødt.

Men det var altså mot Vedum Støre rettet sitt angrep:

– Du foreslår en løsning som vil koste 13 milliarder kroner. Det vil suge ut fagfolk og det vil gå ut over distriktene, hevdet han.

– Dette er bare retorikk fra Støre, parerte Vedum.

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp dannet også felles front mot Sp-lederen og anklaget ham for å være mer opptatt av ordførere, rådmenn og rådhus enn tjenestene folk skal få i kommunene.

– Du er den største rådhusvokteren i Norge! erklærte statsminister Erna Solberg (H).

Vedum ville vite om Solberg var enig i kommunalministerens dom over halvparten av landets kommuner om at de er for små, uten å få et entydig svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedums paradegren

– Det er helt tydelig at både Støre og borgerlig blokk har øvd mye på hvordan de kan vinne mot Vedum i sentraliseringsdebatter, mener Bergens Tidende-kommentator Jens Kihl , som syns Sp-lederen framsto som litt sur.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen er enig i at Vedum takler angrep bedre enn forsvar, men mener alt i alt at Sp-lederen kom heldig ut.

– Nesten en helt time ble brukt på senter-periferi. Det er veldig gunstig for Vedum, det er hans paradegren, sier Martinsen til NTB. Han mener Vedum kan ha sikret seieren med sin opptreden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av debatten svingte partilederne innom både fødetilbud, nedleggelsen av lærerutdanningen på Nesna og regjeringens forslag om det de kaller fritt skolevalg over hele landet.

Mindre kakling?

Partilederne syntes å ha lyttet til dem som mener det har blitt for mye kakling og snakking i munnen på hverandre i tidligere debatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK gjentok øvelsen der seerne på forhånd hadde fått være med å bestemme hvilke saker partilederne skulle duellere om. Dermed fikk Siv Jensen (Frp) stille Støre til veggs i spørsmål om det bør stilles flere krav til innvandrere og flyktninger for å bedre integreringen.

Støre viste til at regjeringen har økt «den berømmelige kontantstøtten» som han mener betaler kvinner for å holde seg unna arbeid.

Må mobilisere

TV-debatten på NRK var den siste mellom partilederne før valget. Det kunne vært en mulighet for dem til å lokke tvilerne ned fra gjerdet, men Marthinsen er usikker på om noen av dem lykkes særlig med det.

Han påpeker at denne sluttmobiliseringen er viktig både for Arbeiderpartiet og Høyre.

– Det er nok de to partiene som har flest velgere på gjerdet. De må mobilisere maksimalt for å redde et noenlunde anstendig valgresultat, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også Jensen og Venstres Trine Skei Grande kan få en litt vel spennende dag mandag.

– Særlig Grande ligger tynt an, mener Marthinsen, som mener hun druknet litt i debatten.

Generelt mener valgforskeren at det er begrenset hvor mange velgere som kan la seg overtale i løpet av en TV-debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er heller summen av inntrykk som virker inn. Men der stemmene er jevnt fordelt kan små bevegelser gjøre utslag, sier han.

Uansett er det mange av de usikre velgerne som trolig ikke fikk med seg den aller siste TV-debatten. De tradisjonelle mediene betyr stadig mindre i valgkampen, mens unge – og usikre – velgere heller får informasjon fra de nye plattformene, som sosiale medier.

Da NRK sist hadde partilederdebatt, under Arendalsuka i august, var tre av fire seere over 50 år. Bare 8 prosent var under 30. At valgkampens siste store slag ble lagt til en fredagskveld gjør det trolig ikke lettere å nå de unge.