UD med nytt tilbud til syk fireåring i Syria

Advokat Nils Christian Nordhus stiller flere spørsmål ved hvordan man har kommet fram til ny diagnose for den syke fireåringen. Han betegner UDs fremgangsmåte som «hemmelighetskremmeri».
Advokat Nils Christian Nordhus stiller flere spørsmål ved hvordan man har kommet fram til ny diagnose for den syke fireåringen. Han betegner UDs fremgangsmåte som «hemmelighetskremmeri». Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk fireåring i Syria har trolig en annen diagnose enn hittil antatt, ifølge UD. Det kan gi mulighet for en operasjon, men moren stiller seg tvilende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har det vært omtalt at den alvorlig syke gutten lider av cystisk fibrose, men en ny undersøkelse skal ha avdekket «fibrous cyst in the abdomen», altså en svulst i magen som må fjernes ved et kirurgisk inngrep, skriver VG.

«Vi mener det er veldig viktig at du tar imot helsehjelp fra WHO/ICRC selv om det må skje uten at du får være med», lyder en tekstmelding som en ansatt i Utenriksdepartementet (UD) skal ha sendt kvinnen.

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus stiller spørsmål ved hvem som har stilt diagnosen og hvor og når det har skjedd. Han sier de i økende grad er usikre på om diagnosen er riktig fordi kvinnen har oppsøkt feltsykehuset drevet av Røde Kors i leiren. Ferske røntgenbilder skal ikke vise noen svulst i guttens mage.

– Norske myndigheter tar nå i bruk alle midler for å få en mor til å gi fra seg omsorgen for sitt syke barn. De skaper en forestilling om at barnet trenger en operasjon, der hun som mor ikke får vite hvordan diagnosen er stilt, sier Nordhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UD har ikke svart på spørsmål rundt hvordan diagnosen har kommet i stand, men viser til at taushetsplikt forhindrer dem i å kommentere detaljer.

Kvinnen har tidligere tryglet norske myndigheter om å bistå henne og hennes to barn, slik at de kan komme tilbake til Norge.

Men i et brev til kvinnens advokat har Utenriksdepartementet gjort det klart at de bare kan bistå barna til å returnere, ikke moren.