Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke

Nederlenderen Arjen Kamphuis ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø.
Nederlenderen Arjen Kamphuis ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arjen Kamphuis omkom trolig da han forsvant i havet ved Rognan i Nordland, konkluderer politiet. Nederlenderen forsvant for ett år siden og er ikke funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamphuis var tilknyttet varslernettstedet WikiLeaks. Den siste observasjonen av ham var på ettermiddagen 20. august i fjor. Da ble han sett gående fra togstasjonen mot Rognan sentrum.

Konklusjonen ble lagt fram fredag.

– Politiet har kommet fram til at han høyst sannsynlig omkom i en kajakkulykke i Skjerstadfjorden ved Rognan kvelden den 20. august 2018. Savnede har til nå ikke blitt funnet, og det er grunn til å tro at han er forsvunnet i havet, heter det.

Kajakk funnet

Konklusjonen er basert på bevisene som foreligger i saken, ifølge politiet. Noen dager etter at Kamphuis ble meldt savnet, ble det funnet en skadet kajakk og en padleåre i vannkanten ved Skjerstadfjorden. Det ble også funnet en del andre personlige eiendeler flytende i sjøen.

Politiet opplyser at de trolig ville ha kommet til konklusjonen om en padleulykke tidligere, hadde det ikke vært for at et simkort tilhørende Arjen Kamphuis slo inn på tre basestasjoner i nærheten av Stavanger like før midnatt den 30. august 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tatt med av sjåfører

– Etterforskningen av dette sporet har nå avdekket at den aktuelle mobiltelefonen, en datamaskin og andre gjenstander ble funnet av to østeuropeiske yrkessjåfører som fisket fra land i forbindelse med avvikling av hviletid. Gjenstandene ble funnet i samme område som kajakken ble funnet. De to østeuropeerne trodde gjenstandene var blitt kastet, siden de bar preg av å ha ligget ute en stund. De to mennene tok med seg gjenstandene, inkludert det aktuelle simkortet, og hadde dem i sin besittelse da de senere kjørte til Stavanger, opplyser politiet.

Politiet finner ingen grunn til å mistenke de to sjåførene for å ha hatt noe med Kamphuis' forsvinning å gjøre.