Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beskylder USA for å utsette iranere for «økonomisk terrorisme». Torsdag besøker han Norge.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beskylder USA for å utsette iranere for «økonomisk terrorisme». Torsdag besøker han Norge. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

USA har stemplet ham som ayatollaens sjefapologet og svartelistet ham. Nå er Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på vei til Oslo.

Den iranske utenriksministeren kommer torsdag til Norge etter besøk i Finland og Sverige.

Håpet er å få hjelp til å redde stumpene av atomavtalen fra 2015, som er nær ved å havarere fullstendig etter at USAs president Donald Trump trakk seg fra den og gjeninnførte knallharde økonomiske sanksjoner mot Iran.

For europeiske land er saken et dilemma.

– Iran og USA prøver å dra Europa i hver sin retning, sier Kjetil Selvik, forsker ved NUPI.

Den iranske utenriksministerens besøk i Norge:

* Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif besøker torsdag Oslo som siste stopp på et besøk i Norden der han også har vært innom Helsingfors og Stockholm.

* I Norge skal Zarif møte statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

* Zarif skal også delta på et lukket arrangement i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

* Eksiliranere har varslet demonstrasjoner under besøket for å protestere mot menneskerettighetsbrudd i Iran.

Spent situasjon

Norge og EU har så langt stått ved atomavtalen, men har vært ute av stand til å tilby Iran noe meningsfullt vern mot straffetiltakene fra USA, som nå prøver å få Europa med seg på en kampanje for «maksimalt press» mot Iran. Iranerne har svart ved å bevege seg skritt for skritt vekk fra avtalen.

Samtidig har konfliktnivået økt kraftig i farvannene rundt Hormuzstredet, der flere skip er blitt angrepet de siste månedene, inkludert to fartøyer med tilknytning til Norge. USA beskylder Iran for å stå bak.

– Vi er svært bekymret over situasjonen i og rundt Hormuzstredet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en skriftlig uttalelse.

– Situasjonen er spent, og misforståelser og feilkalkuleringer kan føre til konfrontasjoner.

Ingen beslutning tatt

USA og Storbritannia har foreslått å sende en internasjonal flåtestyrke til området for å sikre kommersielle fartøyer mot nye angrep.

Norge er invitert inn i styrken. Men ingen beslutning er tatt.

– Hvordan Norge skal respondere på USAs og Storbritannias henvendelser om et sjømilitært nærvær, er til vurdering. Vi trenger mer informasjon om planene for å danne et godt beslutningsgrunnlag, sier Eriksen Søreide.

Eksiliranere møtte opp for å demonstrere da Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif besøkte Sverige tirsdag. Torsdag kommer han til Oslo. Foto: Karin Wesslén/tt / NTB scanpix
Eksiliranere møtte opp for å demonstrere da Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif besøkte Sverige tirsdag. Torsdag kommer han til Oslo. Foto: Karin Wesslén/tt / NTB scanpix

Zarif har for sin del advart på det kraftigste mot planene. Han beskylder USA for å utsette iranere for «økonomisk terrorisme» og spre kaos i Midtøsten.

Utfordrende

Selvik beskriver saken som utfordrende for Norge. På den ene siden er maritim sikkerhet viktig for Norge som sjøfartsnasjon. Samtidig har Norge normalt stor interesse av å komme USA i møte.

Men et internasjonalt militært nærvær i Persiabukta kan også føre til en ytterligere tilspissing.

– Det er stor fare for at Iran vil se på det som en fiendtlig handling. Jeg kan ikke forestille meg at norske myndigheter har appetitt for å bli blandet inn i en militær konfrontasjon, sier Selvik til NTB.

Iransk initiativ

Det er Iran som har tatt initiativ til besøket i Norge, som er siste stopp på Zarifs besøk i Norden.

Tidligere i sommer skal Zarif også ha blitt invitert til å møte president Donald Trump i Det hvite hus. Men Zarif takket nei. Kort tid etter ble han oppført på USAs sanksjonsliste i stedet.

USAs utenriksminister Mike Pompeo begrunnet svartelistingen med at Zarif har fungert som «sjefapologet» for Irans øverste leder ayatolla Khamenei, og at han er like delaktig i regimets «lovløse oppførsel» som resten av ayatollaens «mafia».

– Han anklages av Trump-administrasjonen for å være det smilende ansiktet til et ondt regime, sier Selvik.

Han mener situasjonen er paradoksal. Hjemme i Iran har konservative krefter nemlig kritisert Zarif for å være for vestlig orientert.

Zarif har tidligere bodd i USA i lange perioder, både som student og diplomat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært