Fremdeles fare for kraftige tordenbyger flere steder i landet

<p>Det er sendt ut varsel  om gult farenivå i Trøndelag og Møre og Romsdal. – Det kan lokalt komme 20–30 millimeter på tre timer, enkelte steder mer, ifølge meteorologene. Foto: Luca Engeseth-Dolva / NTB scanpix</p>
Det er sendt ut varsel  om gult farenivå i Trøndelag og Møre og Romsdal. – Det kan lokalt komme 20–30 millimeter på tre timer, enkelte steder mer, ifølge meteorologene. Foto: Luca Engeseth-Dolva / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er ventet kraftige regnbyger i Trøndelag og Møre og Romsdal onsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det sendt ut oransje farevarsel, som senere ble nedjustert til gult, i Møre og Romsdal og Trøndelag, med fare for jord- og flomskred. Gult farevarsel ble også sendt ut for Hordaland. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser som følge av været natt til onsdag.

20–30 millimeter på tre timer

Onsdag melder Meteorologisk institutt at det utover ettermiddagen og kvelden igjen ventes lokalt kraftige regnbyger med torden i Trøndelag og Møre og Romsdal. Fremdeles er det gult farenivå som gjelder.

– Det kan lokalt komme 20–30 millimeter på 3 timer, enkelte steder mer. Hovedtyngden av nedbør vil komme i indre strøk. Det vil være store lokale forskjeller hvor noen steder ikke får nedbør i det hele tatt, opplyser meteorologene på yr.no.

Sjekk været der du bor

Les også: Bygdefolk er langt mer tvilende til at klimaendringer er menneskeskapte

Skogbrannfare

Det ventes lokalt kraftige regnbyger med torden i Trøndelag og Møre og Romsdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Det ventes lokalt kraftige regnbyger med torden i Trøndelag og Møre og Romsdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Det er også fare for stengte veier, og noen reiser vil kunne få lenger reisetid. Lokalt kan et bli vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

I tillegg varsles det fortsatt lokal skogbrannfare i store deler av Nord-Norge med gult farenivå. På Helgeland er det oransje farenivå som gjelder. Folk oppfordres til å være svært forsiktige med åpen ild. Skogbrannfaren gjelder også i deler av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Les også: Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Sol i nord – regn i sør

Været de kommende dagene deler landet i to. I nord fortsetter sommerværet, mens det blir vått og grått sørpå.

Store deler av Nord-Norge har hatt sommervær denne uka, og det fortsetter de neste dagene.

Det kan komme noen ettermiddagsbyger i indre strøk av Nordland og litt skyer og nedbør i Øst-Finnmark, men ellers fortsetter finværet og de samme temperaturene.

Den samme værsituasjonen holder seg mot helgen – Nord-Norge får det beste været og de hyggelige temperaturene.

– Her blir det fralandsvind og fint vær, sier vakthavende meteorolog Tone Christine Thaule til NTB.

Det kan fortsatt bli noe skyer og nedbør i indre deler av Nordland og i Øst-Finnmark. Langs kysten av Troms kan det bli stiv kuling.

– Ellers i de tre nordligste fylkene blir det opphold hele helgen. Det blir mye fint vær, sier Thaule.

Sammenhengende regn

Videre inn i helgen blir det fuktig i det meste av Sør-Norge med sammenhengende regnvær. Dette gjelder særlig områdene sør for Stad og Dovre, men også Trøndelag kan få nedbør.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mye nedbør som kommer, men det kan blir mye vått og grått vær mange steder i Sør-Norge, sier meteorologen.

Temperaturene blir imidlertid nokså uendrede og vil ligge opp mot 20 grader. Det kan imidlertid bli sørøstlig stiv kuling ved kysten av Rogaland og Agder fredag og natt til lørdag.

Personvernpolicy