De drapsdømte i Marokko anker

Rachid Afati (t.v.), Ouziad Younes og Abdesamad El Joud (t.h) ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. Foto: 2M.ma / NTB scanpix.
Rachid Afati (t.v.), Ouziad Younes og Abdesamad El Joud (t.h) ble dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. Foto: 2M.ma / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennene som er dømt for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen, anker dommen. Også Ueland-familien har valgt å anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Ueland-familiens marokkanske bistandsadvokat Azeddine Kabbai i en epost til NTB.

Det er foreløpig ikke kjent om de dømte anker på skyldspørsmålet eller straffeutmålingen, men de tre hovedmennene har tidligere innrømt å stå bak drapene.

De tre, Abdessamed Ejjoud (25), Younes Ouaziyad (27) og Rachid Afatti (33), ble 18. juli dømt til døden for å ha deltatt både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.

I tillegg ble én mann dømt til livsvarig fengsel og 20 andre ble dømt til straffer på mellom 5 og 30 år.

Det var på forhånd ventet at dommene vil bli anket.

Ueland-familien anker også

Ueland-familiens norske bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen bekrefter at de har valgt å anke dommen. På vegne av Ueland-familien krevde advokat Kabbaj fem millioner marokkanske dirham, tilsvarende 4,5 millioner kroner, i erstatning, men de ble kun tilkjent to millioner dirham av retten i Salé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paulsen sier at familiens anke kom etter at de dømte anket, og at familiens anke har sammenheng med at de lettere vil få tilgang til informasjon om det som skjer i ankesaken, fordi familiens marokkanske bistandsadvokat da vil ha rett til å være til stede i rettssalen.

– Vi har anket i forbindelse med oppreisningskravet, og har valgt å holde oss til det opprinnelige kravet på fem millioner dirham, sier Paulsen.

Ankesak i september-oktober

Bistandsadvokaten har tidligere sagt at eventuelle erstatningsbeløp familien får utbetalt, vil gå til Ueland-stiftelsen. Den har som formål å styrke urbefolkning, sikre rett og hindre urett, forebygge terrorisme i Marokko og støtte arbeidet mot analfabetisme i landet.

– Signalene vi har fått, er at en ankesak kan komme opp i september-oktober, og at rettssaken denne gangen trolig vil ta kortere tid enn den forrige. Familien er likevel forberedt på at dommene også herfra kan bli anket og gå helt til topps i rettssystemet, sier Paulsen.