Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt

Aktor Jo Christian Jordet og politibetjent Brede Holdbekken (t.v.) i rettssaken mot en 17 år gammel gutt som ble dømt for å ha drept en 16 år gammel jente på Vinstra i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Aktor Jo Christian Jordet og politibetjent Brede Holdbekken (t.v.) i rettssaken mot en 17 år gammel gutt som ble dømt for å ha drept en 16 år gammel jente på Vinstra i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forskere mener det er problematisk at mindreårige dømmes til forvaring. Siden straffeloven ble endret i 2012 har fire mindreårige fått forvaringsdom i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig spesielt at det kommer så mange forvaringsdommer, og at alle er dømt etter lovendringen som presiserte at det skulle være veldig spesielle omstendigheter for barn under 18 år. Det var ingen dommer før det ble så strengt, sier forsker på forvaring og forskningssjef for Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS), Berit Johansen, til VG.

Hun mener det er bekymringsfullt at barn straffes så hardt og sier utviklingen er betenkelig.

Torsdag ble en 17 år gammel gutt dømt til 13 års forvaring med en minstetid på åtte år for drapet på Laura Iris Hagen (16) på Vinstra. Dommen er den fjerde forvaringsdommen mot mindreårige i Norge og den tredje i år. Den første dommen ble avsagt i 2017 etter drapet i Vollen i Asker i 2014.

Da straffeloven ble endret i 2012 ble det understreket at det skal ekstraordinære omstendigheter til for at et barn skal dømmes til forvaring.

Siden 2013 har åtte drapssaker i Norge blitt etterforsket der mindreårige enten har erkjent gjerningen eller har blitt siktet. I fire av disse sakene er mindreårige dømt til forvaring. Fare for gjentakelse er blant årsakene til forvaringsdommene.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener det er problematisk å dømme mindreårige til forvaring, og at det er viktig å sette i gang med behandlende tiltak som er egnet for den enkelte.

– Det er generelt problematisk å ha de som er under 18 år i fengsel. Det som er sentralt er at de må ta konsekvensene av alvorlige handlinger, men det er viktig å finne ut av hva som er problemene deres, fordi de ofte er veldig store, sier hun til TV 2.

Fakta om saker om mindreårige og drap i Norge

Siden 2013 har politiet i Norge etterforsket åtte drapssaker der mindreårige enten har erkjent gjerningen eller er siktet. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, og personer som er yngre enn dette, kan ikke straffes.

* 10. oktober 2013: En tre år gammel gutt blir funnet død utenfor en bolig i Sagvåg på Stord. Den 13 år gamle fosterbroren tilstår å ha drept ham. Etter utredning får 13-åringen et behandlingstilbud i regi av spesialisthelsetjenesten.

* 28. oktober 2014: Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir drept på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. Ei jente, som var 15 år på gjerningstidspunktet, blir dømt til forvaring i ni år, med en minstetid på seks år, for overlagt drap. Det er første gang et barn dømmes til forvaring.

* 29. august 2015: 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen blir funnet død i Søgneelva i Søgne i Vest-Agder. En 14 år gammel gutt vedgår i avhør å ha tatt livet av henne. Gutten blir tatt hånd om av barnevernet.

5. desember 2016: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) blir knivstukket i skolegården på barneskolen Wilds Minne i Kristiansand. En gutt som var 15 år på det tidspunktet, er dømt til elleve års fengsel.

* 26. juli 2017: 17 år gamle Marie Skuland og en kvinne på 23 år blir knivstukket på Sørlandssenteret i Kristiansand. 17-åringen dør av skadene. Ei jente som var 15 år da knivstikkingen skjedde, er i Agder lagmannsrett dømt til tolv års fengsel for drap og drapsforsøk.

* 14. juli 2018: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 17-årig gutt som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, blir dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

* 30. juli 2018: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted blir siktet for drap. Under tingrettens behandling, etter at han har fylt 18 år, blir han dømt til forvaring i elleve år med en minstetid på sju år. Dommen er anket.

* 31. oktober 2018: Laura Iris Haugen (16) blir stukket 20 ganger med kniv i et boligområde på Vinstra. Hun dør av blodtap etter kort tid. En da 16 år gammel gutt, som hadde gått i klasse med jenta på ungdomsskolen, er i tingretten dømt til 13 års forvaring med en minstetid på åtte år. Dommen er ikke rettskraftig.

Kilde: NTB

Personvernpolicy