Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) støtter USA i kritikken og de varslede reaksjonene overfor Tyrkia, som har gått til innkjøp av russisk luftvernmissiler samtidig som landet er med i F-35-samarbeidet. Her under et besøk på Rena Leir tidligere i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) støtter USA i kritikken og de varslede reaksjonene overfor Tyrkia, som har gått til innkjøp av russisk luftvernmissiler samtidig som landet er med i F-35-samarbeidet. Her under et besøk på Rena Leir tidligere i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge støtter USA i at Tyrkia ikke kan fortsette å være med utviklingen av de nye F-35-kampflyene dersom de kjøper luftvernmissiler fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland. Dersom ikke Tyrkia avbestiller våpensystemet innen 31. juli vil amerikanerne ikke ha landet med i samarbeidet om de nye kampflyene F-35.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han støtter amerikanerne i deres reaksjon overfor Tyrkia,

– Det er åpenbart at det å gjøre F-35 programmet sårbart, det er det ingen av partnerne som er interessert i, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG.

Tyrkia og Norge har sammen med Danmark, Italia og Nederland gått til innkjøp av det nye kampflyet.

– F35 programmet er den største investeringen vi noen gang har gjort. Når man i programmet vurderer det slik at dette øker sårbarheten., så er ikke vi villig til å være med på det, sier Bakke-Jensen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at kjøpet av de russiske missilene handler om Tyrkias suverenitet og sa til sin egen partigruppe tirsdag at det er uaktuelt for landet å gå tilbake på avtalen.