FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall

Rundt 3.000 personer smittes av tarmbakterien Campylobacter hvert år i Norge. I svært få av tilfellene fører smitten til dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Rundt 3.000 personer smittes av tarmbakterien Campylobacter hvert år i Norge. I svært få av tilfellene fører smitten til dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 20 år har det vært sju registrerte dødsfall hvor tarmbakterien Campylobacter har vært en direkte eller medvirkende årsak, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1998 har tre personer dødd av Campylobacter, viser tall fra dødsårsaksregisteret. I tillegg er det registrert fire dødsfall hvor bakterien var medvirkende årsak, ifølge NRK.

Rundt 3.000 personer i Norge smittes av bakterien hvert år.

– Vanligvis begrenser sykdommen seg selv. Den går over etter en ukes tid, sier Helena Niemi Eide ved FHI.

For friske personer er dette som regel ikke en alvorlig sykdom, bortsett fra hvis en person har en underliggende sykdom. Da kan dehydrering, som er et typisk symptom, være farlig i seg selv.

– For de eldste, yngste og folk med en underliggende sykdom er det viktig å være oppmerksom, sier Eide.

Campylobacter er bakterien som er funnet i vannet på Askøy i Hordaland.

En ett år gammel gutt og en kvinne på 72 år fra Askøy er døde. Begge fikk påvist Campylobacter, men det er ikke kjent om bakterien er dødsårsaken.

Til sammen 2.000 personer er blitt syke etter at det er funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i Askøy. Totalt har 50 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet.