Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere

Flere norske barn og deres mødre som sitter i flyktningleiren al-Hol i Syria. Røde Kors har tilbudt regjeringen hjelp til å hente de hjem til Norge.
Flere norske barn og deres mødre som sitter i flyktningleiren al-Hol i Syria. Røde Kors har tilbudt regjeringen hjelp til å hente de hjem til Norge. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er godt forberedt og bør ta ansvar for å hente hjem barn av norske IS-krigere, mener generalsekretæren i FNs barnefond Unicef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste barna er så små at de ennå ikke har hatt muligheten til å bli kjent med hjemlandet sitt, Norge. Vi håper de får en mulighet til å returnere, og vi samarbeider med den norske regjeringen og flere organisasjoner nå, sier Henrietta Fore til NRK.

Unicef-sjefen er i Norge i forbindelse med en internasjonal konferanse om bekjempelse av seksuell vold i krig og konflikt. Hun mener Norge kunne vært et ledende eksempel på hvordan andre land kunne hentet hjem barn fra tidligere IS-kontrollerte områder.

Fore oppfordrer Norge til å behandle hver sak individuelt. På spørsmål om også barnas mødre bør få komme til Norge, svarer Fore at Norge bør se på alle saker, og alle regjeringer bør bistå sine egne statsborgere.

Unicef har oppfordret alle land om å hente hjem barn av fremmedkrigere som befinner seg i leirer i Syria og Irak. Det er anslått at det befinner seg elleve barn med norsk tilknytning i interneringsleiren Al-Hol i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente hjem barna som er foreldreløse, men har sagt at regjeringen vil sikre at ingen IS-krigere blir med på lasset til Norge gjennom familiegjenforening.

Venstre mener alle de norske barna bør hentes hjem, KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.