Elvestuen til G7-miljøministrene: – Norge har satt plastproblemet på dagsorden

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen talte til miljøministerne fra G7-landene på et møte i Metz i Frankrike søndag. Han etterlyser både nasjonale reguleringer mot plastavfall og samarbeid med næringslivet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen talte til miljøministerne fra G7-landene på et møte i Metz i Frankrike søndag. Han etterlyser både nasjonale reguleringer mot plastavfall og samarbeid med næringslivet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da G7-landenes var samlet i Frankrike søndag sa klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen at Norges avfallshåndtering er et eksempel til etterfølgelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må komme ut av dette møtet med noen veldig konkrete tiltak som går utover talene, sa den franske statssekretæren Brune Poirson da G-7 møtet åpnet i Metz i Frankrike søndag.

Toppmøtet fant sted dagen før Naturpanelet (IPBES) første globale rapport, som baserer seg på mer enn 400 eksperter, offentliggjøres. Det er ventet at rapporten vil komme med dramatiske budskap om jordens tilstand.

På G7-møtet sto plastavfall på dagsorden, og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) kunne opplyse om at den norske regjeringen nå går inn for å forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips innen neste år.

– Vi må handle lokalt, vi må samarbeide med næringslivet, og vi må handle globalt. Dette må bli en verdensomspennende bevegelse, sa Elvestuen til forsamlingen.

I tillegg til G7-landene USA, Japan, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia og Tyskland, deltok flere representanter fra plastindustrien. De fikk blant annet høre om det norske pantesystemet, som sørger for at over 90 prosent av flaskene blir samlet inn, og hvordan næringslivet bidrar til å redusere avfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge går nå 50 øre av plastposer til et miljøfond, som skal brukes til å redusere plastavfall. Vi arbeider også med en frivillig avtale med næringslivet for å minske plast på avveie. Her har vi en god modell fra en helt annen avtale, nemlig å redusere matsvinnet. Her har næringslivet forpliktet seg til et mål om mindre matsvinn, sa Elvestuen.