Raymond Johansen lover alt annet enn billigere pils i Oslo

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen under 1. Mai-markeringen på Youngstorget i Oslo.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen under 1. Mai-markeringen på Youngstorget i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) håper på gjenvalg i Oslo, og lover fortsatt trøkk mot privatisering. Det eneste han ikke kan garantere er billigere pils.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran tusenvis av festkledde mennesker på Youngstorget, benyttet Johansen 1.-maitalen sin til å skryte av den norske hovedstaden.

– Det er flere konserter her enn i København og Stockholm. Det er kafeer, det er gateliv. Oslo har blitt en trivelig by. Med oss ved roret kan jeg garantere at det vil fortsette. Det eneste jeg ikke kan garantere er at pilsen blir billigere, sa han.

Les også: Støre refser regjeringens arbeidslivspolitikk

Kommersielle aktører

Etter tre og et halvt år med makten i Oslo, mener Johansen at det rødgrønne byrådet har satt tydelige spor etter seg.

– I 2015 hadde vi landets lengste barnehagekøer. Høyresiden mente at det er noe som skal overlates til de kommersielle. Høyre la ned forbud mot å bygge kommunale barnehager. Vi velger heller å bygge nye, sa Johansen.

Han skrøt av at byrådspartiene Ap, SV og MDG har innfridd et løfte om å bygge 3.000 nye barnehageplasser, og understrekte at utviklingen vil fortsette om de får fornyet tillit under valget i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når kommersielle loser overskudd ut av landet til skatteparadis, sier jeg stopp. Markedet er en god tjener, men ingen god herre, sa byrådslederen.

Les også: Tajik sykmeldt – kan ikke tale på 1. mai i Bergen

Eiendomssalg

Han viste til at forgjengerne i byrådskontorene (fra Høyre, Venstre og KrF) solgte eiendommer for 11 milliarder kroner, som nå angivelig er verdt 28 milliarder kroner.

– De solgte sjømannsskolen for småpenger. Den leier vi nå tilbake for 20 millioner kroner i året, fordi barna våre trenger en skoleplass. Du kan ikke selge bort fellesskapets eiendommer i en by som vokser. De trenger vi til barnehager, skoler og sykehjem, sa Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre måtte selge for å få penger i kassa. Vi valgte i stedet å innføre en moderat eiendomsskatt, sa Johansen.

Høyre: Rystende kunnskapsløshet

Høyres byrådslederkandidat Oslo, Eirik Lae Solberg, stusser kraftig over det han hører fra sin politiske motstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er rystet over hvor kunnskapsløs byrådslederen er om den byen han har styrt i snart fire år. Han tar feil på punkt etter punkt, sier Solberg til NTB.

Han viser blant annet til påstanden om at «kommersielle loser overskudd til skatteparadis».

– Det er påviselig feil, noe Johansen selv har påpekt at ikke stemmer, hevder Solberg.

Han reagerer også på argumentet om at Høyre-byrådet solgte eiendommer for 11 milliarder kroner.

– Sannheten er jo at vi samtidig kjøpte eiendommer for fire-fem ganger så mye. Vi solgte de vi ikke trengte, og kjøpte de vi trengte. Det virker også som han ikke forstår at når man selger og kjøper, så er det omplassering av formue. Og man kan ikke finansiere løpende drift av kommunen på den måten, sier Solberg.

Les også: Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På de svakeste side

Han påpeker også at Oslo fortsatt har de lengste barnehagekøene, og at det stort sett har vært enighet om utbygging av barnehager.

– Det som overrasker meg, er at Raymond Johansen ikke snakker mer om at Oslo er den byen med flest fattige i landet og at han ikke gjør noe mer med det. Nå er det Høyre og de borgerlige som står klarest på de svakestes side, sier Solberg.

– Vi har for eksempel foreslått at alle barn fra fattige familier skal kunne få delta på minst en fritidsaktivitet i uka, og at kommunen skal betale for det. Dette har Ap stemt ned, uten å komme med et lignende forslag selv.