Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt

Rød tang og tare. Forskere mener produksjon av tare kan bli en stor norsk industri i framtiden, og bidra til å gjøre Norge klimanøytralt.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Rød tang og tare. Forskere mener produksjon av tare kan bli en stor norsk industri i framtiden, og bidra til å gjøre Norge klimanøytralt. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Foto: NTB scanpix

I 2017 ble det produsert 145 tonn tare i norske dyrkingsanlegg. I framtiden kan omfanget øke til flere millioner tonn, samt påvirke klimaet positivt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk institutt for vannforskning (Niva) mener at tareoppdrett kan bli den neste store næringen i Norge, og at slike dyrkingsanlegg kan dekke områder som er på størrelse med Hardangervidda.

I 2017 lå tareproduksjonen i dyrkingsanlegg i Norge på 145 tonn. Forskningsinstituttet Sintef mener dette kan komme opp i 4 millioner tonn i 2030 og 20 millioner i 2050, skriver E24.

Omsetningsverdien vil da kunne komme opp i 40 milliarder kroner ifølge en beregning fra Sintef fra 2012.

– Jeg tror egentlig verdien kan komme på enda mer, for siden rapporten ble laget har bruken av tare gått i retning av at en større andel går til mat og høyverdiprodukter, og ikke til for eksempel biodrivstoff som foreløpig har vist seg å være for lite lønnsomt til at slik produksjon har blitt startet opp, sier seniorforsker Jorunn Skjermo i Sintef.

I Asia har produksjon av tang og tare vært en viktig del av kostholdet, og forskerne tror dette vil eskalere videre også andre steder i verden som følge av en økende etterspørsel etter sunne og naturlige matvarer.

Tare kan brukes som egen grønnsak, som smaksforsterker eller krydder i matlaging eller som fiske- og dyrefor i tillegg til biodrivstoff.

Sintef mener også tareproduksjon kan bidra til å gjøre Norge klimanøytralt i framtiden. Tare kan nemlig motvirke klimaendringer og havforsuring ved å ta opp CO₂ og fungerer rensende på hav som er truet av overgjødsling fra landbruk, industri og fiskeoppdrett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden