Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks

Dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas under statsbesøket i Chile. Dronningen svarte med å gå i dialog med dem. Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene, som er kritiske til at norsk oppdrettsnæring vil etablere seg i regionen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas under statsbesøket i Chile. Dronningen svarte med å gå i dialog med dem. Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene, som er kritiske til at norsk oppdrettsnæring vil etablere seg i regionen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Chile-turen fikk kongeparet sitt kanskje nærmeste møte med demonstranter. Men på sine 49 statsbesøk er det ikke første gang de blir møtt med protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så tett innpå har jeg aldri sett at demonstranter har kommet på kongeparet, sier Wibecke Lie.

Som tidligere kongereporter i NTB har hun dekket 25 statsbesøk, og hun husker at kongeparet flere ganger er blitt møtt av demonstranter.

– Men jeg kan ikke erindre at de noen gang har gått bort og snakket med dem. Jeg synes egentlig det er veldig flott. Kongeparet er ikke lettskremte, sier Lie.

Hun snakker om den noe spesielle situasjonen som oppsto i Punta Arenas i slutten av mars. Da dronningen og kongen skulle vandre over torget i den lille chilenske byen, ble det etter hvert svært trangt, og demonstranter mot norsk laksenæring trengte seg på fra alle kanter.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte kongeparet å stoppe opp for å snakke med dem.

– Vi synes det er riktig at de skal bli hørt, og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja i etterkant. Hun avviste samtidig at de var skremt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etterpå opplevde kongeparet nok en gang nærkontakt med demonstranter i bygda Puerto Williams, da demonstrantene lyktes i å stoppe bilkortesjen deres i en kort periode samtidig som de dunket på bilen.

– Sikkerheten ivaretatt

Verken Kongehuset eller Utenriksdepartementet vil kommentere hvorvidt hendelsene i Chile får konsekvenser for fremtidige statsbesøk, men understreker at sikkerheten opplevdes som ivaretatt.

– Dialog om sikkerhet er en del av planleggingen og gjennomføringen av ethvert statsbesøk. I Chile garanterte myndighetene til enhver tid for sikkerheten til kongeparet, også under demonstrasjonene, som vertsland for besøket, sier presseansvarlig Per Anders Nilsen i UDs besøksseksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om demonstrasjonene i Chile kanskje ble mer voldsomme enn ventet, var de varslet i forkant. Og verken Kongehuset eller UD så noe behov for å avlyse programpunkter som følge av informasjonen de satt på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongeparet ga i Chile uttrykk for at demonstrasjonene viste et levende demokrati, og at de gjerne ville lytte til demonstrantene, sier Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Flere demonstrasjoner

Wibecke Lie forteller at det langt ifra er første gang demonstranter venter på kongeparet.

– Det har vært demonstrasjoner flere ganger, men de har som regel blitt holdt litt på avstand, sier den pensjonerte kongereporteren.

Også da kronprins Haakon besøkte Chile i 2008 ble han møtt av demonstranter. Den gang ble to planlagte besøk hos norskeide bedrifter i Puerto Montt avlyst etter en sikkerhetsvurdering fra chilenske myndigheter. Begrunnelsen var arbeidskonflikter i den delen av landet.

– Dette var trist, men det er det rådet vi har fått fra chilenske myndigheter, og de rådene vil vi følge, sa kronprinsen den gang.

Hvalfangstaktivister

Lie husker også høylytte demonstrasjoner fra hvalfangstmotstandere under kongeparets statsbesøk i USA i 1995.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kong Harald har sjelden talt med så høy og klar røst som da han hilste befolkningen i den norske bydelen Ballard i Seattle onsdag ettermiddag. Og høy stemme var nødvendig for å overdøve de taktfaste ropene fra en gruppe Greenpeace-aktivister med oppblåste plasthvaler som protesterte mot norsk hvalfangst», rapporterte Lie hjem fra Seattle den gang.

«Også da den norske nasjonalsangen ble sunget, ropte aktivistene sine slagord mot hvalfangsten, mens det var taust fra demonstranthold under den amerikanske fedrelandssangen».

Lie påpeker at det norske kongehuset alltid har vært tett på vanlige folk.

– De har alltid vært glade i å møte folk, men det er ikke så ofte det skjer så spontant som i Chile. Som regel er det et opplegg rundt møtene når de er på slike turer, sier hun.