Høie: Leger kan ta pasientbilder med privat mobil

Helseminister Bent Høie (H) gir leger lov til å ta bilder med privat mobiltelefon for å få råd fra kolleger. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) gir leger lov til å ta bilder med privat mobiltelefon for å få råd fra kolleger. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) slår fast at leger kan bruke privat mobil i behandlingen av pasienter og gå inn i journaler uten at de har pasientansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høie skal sende et rundskriv til landets sykehus med konkrete instrukser for personvern, skriver Aftenposten.

Leger og forskere har tidligere fortalt til avisen at personvernombudets strenge tolkning av personvernreglene aktivt hindret dem i forsvarlig medisinsk praksis. Blant annet hadde de ikke lov til å se pasientjournalen til personer de selv ikke hadde behandlet dersom de ikke lenger var behandlende lege.

Ved enkelte sykehus har det også vært praksis at det er strid med loven at leger bruker privat mobiltelefon til å ta bilder for å få en vurdering fra andre leger for å gi rask og riktig akutthjelp.

Les også: Bent Høie: Rekordminister uten søvnløse netter

Helseminister Bent Høie skriver i instruksen at leger nå kan få tilgang til pasientens journal selv om de ikke er behandlende lege for å sjekke om behandlingen som ble gitt var riktig.

Høie skriver det er uheldig at røntgenbiler og EKG-bilder har blitt sendt til legekolleger for råd, men sier det kan «ut fra en nødrettsbetraktning av og til være nødvendig for å gi pasienten trygg og rask behandling» og gir dermed mobilbilder tommel opp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden