Politiinformant vant over staten etter asylavslag

En tidligere politiinformant som gikk rettens vei da hun fikk avslag på asylsøknaden sin, har vunnet fram mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen saksøkte Utlendingsnemnda (UNE) etter avslaget, og fredag fastslo Oslo tingrett at hun får bli i Norge mens asylsøknaden behandles på nytt, melder NRK.

Tingretten tror på at kvinnen er avslørt som politiinformant. I 2016 flyttet hun på krisesenter etter en voldshendelse hun mener var en direkte konsekvens av at hun var avslørt. Som informant hadde hun hjulpet politiet i Oslo å avsløre en kriminell underverden. Året etter søkte hun asyl, men verken Utlendingsdirektoratet eller UNE mente hun hadde behov for beskyttelse i Norge. UNEs vedtak er nå satt til side.

– Jeg er så fornøyd. Jeg har kjempet lenge for dette. Endelig er det noen som hører og sier at det er noe unormalt som har skjedd med meg. Jeg er et menneske, men jeg har ikke levd som et menneske, sier kvinnen.

Hun har fortalt at politiet lovte å hjelpe henne med å få lovlig opphold i bytte mot informasjonen hun ga dem. Oslo politidistrikt fikk kritikk av Spesialenheten for politisaker for å ha brukt en informant som ikke hadde lovlig opphold i Norge. Saken mot politidistriktet ble henlagt i 2018.

UNE skriver i en epost til NRK at de vil lese dommen før de tar stilling til den.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy