Meny

Hva vet du om innvandrerspråkene?

Sid Omar Mohamud Ahmed kan en god del om Somalias språkhistorie, men lærte likevel noe nytt da han leste om somali i boka «Nye språk i Norge». – Jeg visste faktisk ikke at grunnen til at somalierne har latt være å bruke det arabiske alfabetet, er at det ikke kunne dekke lydene på det somaliske språket, sier han. Foto: Ida Kvittingen

Visste du at du har en språklig slektning i Afghanistan? Eller at Somalia huset sin egen variant av Ivar Aasen?

På somali kan det bety mye hvor du legger trykket når du uttaler et ord. Gutt og jente er tilsynelatende samme ord, men får helt forskjellig betydning avhengig av om du sier ínan eller inán.

– Lyden avgjør, forklarer Sid Omar Mohamud Ahmed.

– Som i bønner og bønder på norsk, sier høgskolelæreren ved OsloMet.

– Det kan være vanskelig å lære.

På den annen side er det ganske lett for nordmenn å lese somali, mener han. Det skrives som det høres ut, og alle lyder har sine egne bokstaver.

En ny bok byr på flere slike opplysninger om noen av de største innvandrerspråkene. Målet er at vi skal lære litt mer om dem.

Det er mange som snakker somali i Norge, i likhet med panjabi, polsk og arabisk. Men hva vet du om språkene som summer rundt deg?

Les mer om bønner og bønder: Han klarer den norske ordmelodien overraskende bra

Vil knuse myter

«Noen av dere sa kanskje noe om at i India snakker de indisk. De dette gjelder, må sitte igjen etter at kapitlet er ferdiglest og skrive «Det finnes ikke noe språk som heter indisk» hundre ganger på tavla.»

Det skriver Pål Kristian Eriksen, språkviteren bak boka Nye språk i Norge.

– Bør vi skamme oss over hvor lite vi vet om innvandrerspråkene?

– Nei, det er ikke meningen. Dette er flåsete vitser som jeg slenger om meg med, sier Eriksen, som til daglig jobber som seniorrådgiver i Språkrådet.

Han er heller ute etter å fjerne noen forestillinger.

– Folk har mange myter om språk. De må skytes ned.

Mange språk i Norge

Én slik myte er at landegrenser og språk går hånd i hånd. Den er et fantasifoster, hevder Eriksen.

De aller fleste land har flere språk. Vi er oppe i ti bare i Norge: tre samiske, to romspråk, norsk, kvensk, norsk tegnspråk, jiddisk og hebraisk. Samt en håndfull utdødde språk, fra pitesamisk til russenorsk.

– Innvandrerspråkene er også i praksis en del av språkene i Norge. Om de fortsetter å være det, avhenger av om innvandrermiljøene bevarer disse språkene, sier språkviteren.

Språk sprenger grenser. Nordsamisk snakkes i flere land. Det samme gjør persisk, som går under navnet dari i Afghanistan.

Les også: Disse ordene har reist halve jorda for å bli norske

Somalisk sjeik tilpasset alfabet

Eriksen har forsket på eksotiske språk. Han er typolog, altså ekspert på verdens språklige mangfold.

Lingvisten kjenner grammatikken til mange språk, men russisk er det eneste språket i boka som han snakker selv.

I den nye boka er det andres kunnskap han videreformidler.

Språkviteren visste langt fra alt som står i boka før han tok fatt på den.

– Jeg har lært mye selv. Historien om hvordan Somalia endte opp med et eget alfabet var spennende å lese om.

Lenge brukte somalierne i stor grad det arabiske skriftspråket. Men det er lite egnet til å uttrykke lydene på somali.

En sjeik tok grep. Yusuf bin Ahmed al-Kawneyn foreslo på 1200-tallet et tilpasset arabisk alfabet, som ble kjent som wadaad-skrift.

Forfattere omfavnet de nye mulighetene og skrev store mengder poesi.

Afrikas svar på Ivar Aasen

Eriksen synes godt vi kan sammenligne sjeiken med nynorskens far Ivar Aasen, som på 1800-tallet laget et eget skriftspråk som skulle passe bedre med talemålet.

Sjeikens system var likevel ikke perfekt. Da Somalia ble en selvstendig stat på 1960-tallet, kom det mange forslag om hvordan det kunne bli enklere for somalierne å uttrykke seg skriftlig – fra bruk av latinske bokstaver til hjemmesnekrede alfabeter.

Språkviter Shire Jama Ahmed er nok den som kommer nærmest Somalias svar på Ivar Aasen.

– Begge hadde en rolle i å vekke en skrifttradisjon, sier Eriksen.

Ahmed foreslo å bruke det latinske alfabetet, og han valgte bokstavkombinasjoner som bedre kunne uttrykke de somaliske lydene.

Militærjuntaen som tok makten i landet i 1969, syntes at dette forslaget var en god idé. Så da ble det sånn.

Innvandrerspråkene

Boka Nye språk i Norge tar for seg språkene polsk, russisk, arabisk, somali, tyrkisk, kurdisk, persisk, pashto, urdu, hindi, panjabi, tamil, vietnamesisk, thai, litauisk, latvisk, albansk, tsjetsjensk, yoruba, igbo, amharisk, tigrinja og filippinsk.

– Blir lettere å forstå hvordan folk tenker

– Jeg visste faktisk ikke at grunnen til at somalierne har latt være å bruke det arabiske alfabetet, er at det ikke kunne dekke lydene på det somaliske språket, sier Sid Omar Mohamud Ahmed. Han er født i Somalia, men har bodd i Norge i rundt 30 år.

Ahmed liker kapittelet om somali og synes det er fint om flere nordmenn vil lære litt om språket.

– Språk er tankegang. Kan du litt om språket deres, blir det lettere å forstå hvordan de tenker, sier han.

– Da blir det kanskje også lettere for deg å forstå hva den personen prøver å si på norsk.

Selv blir han nysgjerrig på de andre språkene i boka til Eriksen, og kan gjerne tenke seg å lære litt om tyrkisk.

Les også: Hvorfor dør språk ut?

Uoversettelig

Høgskolelæreren ved OsloMet er del av et prøveprosjekt som tester ut undervisning for skoleelever på flere språk. Nyankomne innvandrere skal få hjelp til å forstå norsk pensum på morsmålet sitt.

Ingeniørutdannede Ahmed underviser i matte og naturfag på somali.

– Det er vanskeligere enn jeg trodde. For jeg kan ikke bare oversette ord for ord. Jeg må forklare tankegangen for at de skal forstå innholdet.

Han leter fram et eksempel i undervisningsmateriellet som elevene bruker. Der står ulike fenomener forklart på både norsk og somali. «Mangfold i naturen» blir på somali til «ting som er i naturen som er forskjellige».

Ahmed begynner å le av den lange setningen.

– Ordet mangfold finnes ikke på somali, så det må forklares. Det er sånne ting som er vanskelige, sier han.

Heller ikke fordøyelsessystem er et begrep på somali. System sikter til noe mer teknisk, som oppbygningen av en sykkel med hjul, gir og kjede. Hver del i kroppen har selvsagt sitt navn, men å forstå hvordan de henger sammen kan by på utfordringer.

Tar sjansen på at boka er riktig

Somalia var tidligere både britisk og italiensk koloni, og somali kan by på italienskinspirerte ord som jalaato. Gelato på italiensk betyr iskrem, opplyser Pål Kristian Eriksen i boka si.

Aabbe (far) og hooyo (mor) er mer lokale varianter.

Hvert kapittel i Nye språk i Norge har en miniparlør der du får muligheten til å lære noen ord.

De fleste er kvalitetssikret av eksperter på akkurat det språket, men når det gjelder persisk, pashto, tamil og thai har forfatteren tatt sjansen på at han har forstått språket riktig ut fra det han har lest seg opp på selv.

Foto: Statistisk sentralbyrå

Ett språk i Pakistan og India

Språk er også politikk. Ta hindi – det mange indere snakker – og urdu, som riktignok er offisielt språk i Pakistan, men som bare 8 prosent av befolkningen har som morsmål.

Som kjent ble Pakistan skilt ut fra India i 1947 som følge av religiøse konflikter. Urdu og hindi ble språk i stor grad knyttet til henholdsvis muslimer og hinduer.

– I praksis er de ett og samme språk. Forskjellen i talespråket er veldig små, omtrent som mellom norske dialekter. Indere og pakistanere forstår hverandre godt, sier Eriksen.

De bruker imidlertid hvert sitt alfabet, og det har vært flere forsøk på å rendyrke forskjellene mellom språkene.

– På urdu har de fortsatt en del lånord fra arabisk og persisk som har kommet inn via islam. På hindi har de fjernet en del av disse ordene og begynt å bruke eldre ord fra sanskrit i stedet.

Et søskenbarn i Kabul?

Norsk, hindi og urdu har faktisk felles forfedre. De er indoeuropeiske språk.

Vi har også språklige slektninger i Iran og Afghanistan. Selv om persisk (kalt dari i Afghanistan) og kurdisk kanskje ikke ligner så mye på norsk, tilhører de språktreet vårt.

Men de sitter på en grein langt unna oss.

– De er ganske fjerne slektninger. I hvert fall tremenninger, om ikke enda fjernere, sier Eriksen.

Han trekker fram ordet datter – dokhtær på persisk. På den varianten av persisk som ble snakket rundt år 300–800, minner sneekhr om vårt eget ord for snø.

Men at ord ligner på hverandre, er egentlig et dårlig bevis for felles stamtre.

– Som oftest ser ikke mannen i gata likhetene. De kommer fram først etter en god del detektivarbeid, sier språkviteren.

Indoeeuropeiske språk brukes i store deler av verden. De mørkeblå feltene betyr at det er offisielt eller i praksis førstespråk, mens de blå feltene viser at det er offisielt andrespråk i landet. Foto: Kutsuit

Godt skjult likhet

På kontoret sitt tar Eriksen fram et ark og begynner å tegne. Men han må gi opp forsøket på å lage et lett forståelig kart over språkutviklingen.

Slektskapet ser språkviterne først og fremst gjennom lydendringer, forklarer han.

– Ordene må ligne på hverandre på en systematisk måte, slik at en gitt lyd i det ene språket ofte eller alltid tilsvarer en spesifikk lyd i det andre språket.

For eksempel vil mange språk som begynner med f- på norsk, begynne med p- på persisk, forklarer Eriksen. Det ser vi i far – pedær og norsk fot, som på persisk er pa.

Ei litta språkendring

Det kan glippe selv for den mest opplyste. Eriksen har tydeligvis kastet seg på «ei litta»-bølgen som forskning.no tidligere har skrevet om.

«Det er ei lita håndfull indoiranske språk», skriver han om de nuristanske språkene.

– Gjør jeg det? Det var ikke bevisst, utbryter språkviteren overrasket og ler.

Når du setter hunkjønnsformen av adjektivet foran ord som er hankjønn, er det strengt tatt feil.

Det bryr Eriksen seg lite om, til tross for at han jobber i Språkrådet.

– Jeg synes det er et veldig spennende fenomen. I likhet med mange andre språkforskere har jeg ingen problemer med språkendringer.

Referanse:

Pål Kristian Eriksen: Nye språk i Norge. En språkodyssé. Pax forlag, 2019.

Les også:
Nå er det påvist: Man kan lære språk i søvne
– Lettere å lære nye språk med tykk hjerne
Ord som kommer, ord som går

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet
Siste nytt
00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet
Populært