Meny

Hva vet du om innvandrerspråkene?

Sid Omar Mohamud Ahmed kan en god del om Somalias språkhistorie, men lærte likevel noe nytt da han leste om somali i boka «Nye språk i Norge». – Jeg visste faktisk ikke at grunnen til at somalierne har latt være å bruke det arabiske alfabetet, er at det ikke kunne dekke lydene på det somaliske språket, sier han. Foto: Ida Kvittingen

Visste du at du har en språklig slektning i Afghanistan? Eller at Somalia huset sin egen variant av Ivar Aasen?

På somali kan det bety mye hvor du legger trykket når du uttaler et ord. Gutt og jente er tilsynelatende samme ord, men får helt forskjellig betydning avhengig av om du sier ínan eller inán.

– Lyden avgjør, forklarer Sid Omar Mohamud Ahmed.

– Som i bønner og bønder på norsk, sier høgskolelæreren ved OsloMet.

– Det kan være vanskelig å lære.

På den annen side er det ganske lett for nordmenn å lese somali, mener han. Det skrives som det høres ut, og alle lyder har sine egne bokstaver.

En ny bok byr på flere slike opplysninger om noen av de største innvandrerspråkene. Målet er at vi skal lære litt mer om dem.

Det er mange som snakker somali i Norge, i likhet med panjabi, polsk og arabisk. Men hva vet du om språkene som summer rundt deg?

Les mer om bønner og bønder: Han klarer den norske ordmelodien overraskende bra

Vil knuse myter

«Noen av dere sa kanskje noe om at i India snakker de indisk. De dette gjelder, må sitte igjen etter at kapitlet er ferdiglest og skrive «Det finnes ikke noe språk som heter indisk» hundre ganger på tavla.»

Det skriver Pål Kristian Eriksen, språkviteren bak boka Nye språk i Norge.

– Bør vi skamme oss over hvor lite vi vet om innvandrerspråkene?

– Nei, det er ikke meningen. Dette er flåsete vitser som jeg slenger om meg med, sier Eriksen, som til daglig jobber som seniorrådgiver i Språkrådet.

Han er heller ute etter å fjerne noen forestillinger.

– Folk har mange myter om språk. De må skytes ned.

Mange språk i Norge

Én slik myte er at landegrenser og språk går hånd i hånd. Den er et fantasifoster, hevder Eriksen.

De aller fleste land har flere språk. Vi er oppe i ti bare i Norge: tre samiske, to romspråk, norsk, kvensk, norsk tegnspråk, jiddisk og hebraisk. Samt en håndfull utdødde språk, fra pitesamisk til russenorsk.

– Innvandrerspråkene er også i praksis en del av språkene i Norge. Om de fortsetter å være det, avhenger av om innvandrermiljøene bevarer disse språkene, sier språkviteren.

Språk sprenger grenser. Nordsamisk snakkes i flere land. Det samme gjør persisk, som går under navnet dari i Afghanistan.

Les også: Disse ordene har reist halve jorda for å bli norske

Somalisk sjeik tilpasset alfabet

Eriksen har forsket på eksotiske språk. Han er typolog, altså ekspert på verdens språklige mangfold.

Lingvisten kjenner grammatikken til mange språk, men russisk er det eneste språket i boka som han snakker selv.

I den nye boka er det andres kunnskap han videreformidler.

Språkviteren visste langt fra alt som står i boka før han tok fatt på den.

– Jeg har lært mye selv. Historien om hvordan Somalia endte opp med et eget alfabet var spennende å lese om.

Lenge brukte somalierne i stor grad det arabiske skriftspråket. Men det er lite egnet til å uttrykke lydene på somali.

En sjeik tok grep. Yusuf bin Ahmed al-Kawneyn foreslo på 1200-tallet et tilpasset arabisk alfabet, som ble kjent som wadaad-skrift.

Forfattere omfavnet de nye mulighetene og skrev store mengder poesi.

Afrikas svar på Ivar Aasen

Eriksen synes godt vi kan sammenligne sjeiken med nynorskens far Ivar Aasen, som på 1800-tallet laget et eget skriftspråk som skulle passe bedre med talemålet.

Sjeikens system var likevel ikke perfekt. Da Somalia ble en selvstendig stat på 1960-tallet, kom det mange forslag om hvordan det kunne bli enklere for somalierne å uttrykke seg skriftlig – fra bruk av latinske bokstaver til hjemmesnekrede alfabeter.

Språkviter Shire Jama Ahmed er nok den som kommer nærmest Somalias svar på Ivar Aasen.

– Begge hadde en rolle i å vekke en skrifttradisjon, sier Eriksen.

Ahmed foreslo å bruke det latinske alfabetet, og han valgte bokstavkombinasjoner som bedre kunne uttrykke de somaliske lydene.

Militærjuntaen som tok makten i landet i 1969, syntes at dette forslaget var en god idé. Så da ble det sånn.

Innvandrerspråkene

Boka Nye språk i Norge tar for seg språkene polsk, russisk, arabisk, somali, tyrkisk, kurdisk, persisk, pashto, urdu, hindi, panjabi, tamil, vietnamesisk, thai, litauisk, latvisk, albansk, tsjetsjensk, yoruba, igbo, amharisk, tigrinja og filippinsk.

– Blir lettere å forstå hvordan folk tenker

– Jeg visste faktisk ikke at grunnen til at somalierne har latt være å bruke det arabiske alfabetet, er at det ikke kunne dekke lydene på det somaliske språket, sier Sid Omar Mohamud Ahmed. Han er født i Somalia, men har bodd i Norge i rundt 30 år.

Ahmed liker kapittelet om somali og synes det er fint om flere nordmenn vil lære litt om språket.

– Språk er tankegang. Kan du litt om språket deres, blir det lettere å forstå hvordan de tenker, sier han.

– Da blir det kanskje også lettere for deg å forstå hva den personen prøver å si på norsk.

Selv blir han nysgjerrig på de andre språkene i boka til Eriksen, og kan gjerne tenke seg å lære litt om tyrkisk.

Les også: Hvorfor dør språk ut?

Uoversettelig

Høgskolelæreren ved OsloMet er del av et prøveprosjekt som tester ut undervisning for skoleelever på flere språk. Nyankomne innvandrere skal få hjelp til å forstå norsk pensum på morsmålet sitt.

Ingeniørutdannede Ahmed underviser i matte og naturfag på somali.

– Det er vanskeligere enn jeg trodde. For jeg kan ikke bare oversette ord for ord. Jeg må forklare tankegangen for at de skal forstå innholdet.

Han leter fram et eksempel i undervisningsmateriellet som elevene bruker. Der står ulike fenomener forklart på både norsk og somali. «Mangfold i naturen» blir på somali til «ting som er i naturen som er forskjellige».

Ahmed begynner å le av den lange setningen.

– Ordet mangfold finnes ikke på somali, så det må forklares. Det er sånne ting som er vanskelige, sier han.

Heller ikke fordøyelsessystem er et begrep på somali. System sikter til noe mer teknisk, som oppbygningen av en sykkel med hjul, gir og kjede. Hver del i kroppen har selvsagt sitt navn, men å forstå hvordan de henger sammen kan by på utfordringer.

Tar sjansen på at boka er riktig

Somalia var tidligere både britisk og italiensk koloni, og somali kan by på italienskinspirerte ord som jalaato. Gelato på italiensk betyr iskrem, opplyser Pål Kristian Eriksen i boka si.

Aabbe (far) og hooyo (mor) er mer lokale varianter.

Hvert kapittel i Nye språk i Norge har en miniparlør der du får muligheten til å lære noen ord.

De fleste er kvalitetssikret av eksperter på akkurat det språket, men når det gjelder persisk, pashto, tamil og thai har forfatteren tatt sjansen på at han har forstått språket riktig ut fra det han har lest seg opp på selv.

Foto: Statistisk sentralbyrå

Ett språk i Pakistan og India

Språk er også politikk. Ta hindi – det mange indere snakker – og urdu, som riktignok er offisielt språk i Pakistan, men som bare 8 prosent av befolkningen har som morsmål.

Som kjent ble Pakistan skilt ut fra India i 1947 som følge av religiøse konflikter. Urdu og hindi ble språk i stor grad knyttet til henholdsvis muslimer og hinduer.

– I praksis er de ett og samme språk. Forskjellen i talespråket er veldig små, omtrent som mellom norske dialekter. Indere og pakistanere forstår hverandre godt, sier Eriksen.

De bruker imidlertid hvert sitt alfabet, og det har vært flere forsøk på å rendyrke forskjellene mellom språkene.

– På urdu har de fortsatt en del lånord fra arabisk og persisk som har kommet inn via islam. På hindi har de fjernet en del av disse ordene og begynt å bruke eldre ord fra sanskrit i stedet.

Et søskenbarn i Kabul?

Norsk, hindi og urdu har faktisk felles forfedre. De er indoeuropeiske språk.

Vi har også språklige slektninger i Iran og Afghanistan. Selv om persisk (kalt dari i Afghanistan) og kurdisk kanskje ikke ligner så mye på norsk, tilhører de språktreet vårt.

Men de sitter på en grein langt unna oss.

– De er ganske fjerne slektninger. I hvert fall tremenninger, om ikke enda fjernere, sier Eriksen.

Han trekker fram ordet datter – dokhtær på persisk. På den varianten av persisk som ble snakket rundt år 300–800, minner sneekhr om vårt eget ord for snø.

Men at ord ligner på hverandre, er egentlig et dårlig bevis for felles stamtre.

– Som oftest ser ikke mannen i gata likhetene. De kommer fram først etter en god del detektivarbeid, sier språkviteren.

Indoeeuropeiske språk brukes i store deler av verden. De mørkeblå feltene betyr at det er offisielt eller i praksis førstespråk, mens de blå feltene viser at det er offisielt andrespråk i landet. Foto: Kutsuit

Godt skjult likhet

På kontoret sitt tar Eriksen fram et ark og begynner å tegne. Men han må gi opp forsøket på å lage et lett forståelig kart over språkutviklingen.

Slektskapet ser språkviterne først og fremst gjennom lydendringer, forklarer han.

– Ordene må ligne på hverandre på en systematisk måte, slik at en gitt lyd i det ene språket ofte eller alltid tilsvarer en spesifikk lyd i det andre språket.

For eksempel vil mange språk som begynner med f- på norsk, begynne med p- på persisk, forklarer Eriksen. Det ser vi i far – pedær og norsk fot, som på persisk er pa.

Ei litta språkendring

Det kan glippe selv for den mest opplyste. Eriksen har tydeligvis kastet seg på «ei litta»-bølgen som forskning.no tidligere har skrevet om.

«Det er ei lita håndfull indoiranske språk», skriver han om de nuristanske språkene.

– Gjør jeg det? Det var ikke bevisst, utbryter språkviteren overrasket og ler.

Når du setter hunkjønnsformen av adjektivet foran ord som er hankjønn, er det strengt tatt feil.

Det bryr Eriksen seg lite om, til tross for at han jobber i Språkrådet.

– Jeg synes det er et veldig spennende fenomen. I likhet med mange andre språkforskere har jeg ingen problemer med språkendringer.

Referanse:

Pål Kristian Eriksen: Nye språk i Norge. En språkodyssé. Pax forlag, 2019.

Les også:
Nå er det påvist: Man kan lære språk i søvne
– Lettere å lære nye språk med tykk hjerne
Ord som kommer, ord som går

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 To pågrepet etter brann i Nav-lokale i Enebakk06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:31 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften
Siste nytt
06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeTo pågrepet etter brann i Nav-lokale i Enebakk06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:31VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften
Populært