Ransakelsen av Waras hus er ferdig

Politiet bærer ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo. Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Hun ble pågrepet av PST torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Politiet bærer ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo. Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Hun ble pågrepet av PST torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er lørdag ferdig med ransakelsen av huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), ifølge NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to dager med tekniske undersøkelser i huset kan justisministeren og hans samboer Laila Anita Bertheussen nå flytte tilbake igjen i eneboligen på Røa i Oslo.

Torsdag ble justisministerens samboer pågrepet, siktet for å dikte opp en straffbar handling etter at familiens bil brant natt til 10. mars.

Hun er ikke siktet for de tidligere hendelsene utenfor parets hjem, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under en pressekonferanse torsdag at det er naturlig å se hendelsene i sammenheng.

Fredag ble det kjent at Oslo-politiet har siktet teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» for å ha krenket privatlivets fred. Bertheussen anmeldte før jul Black Box Teater for å ha filmet huset deres til forestillingen.

Fredag meldte flere medier at PSTs mistanke mot Bertheussen er styrket etter torsdagens avhør, mens Bertheussens advokat John Christian Elden hevder overfor NTB at mistanken er svekket etter avhøret.

Advokat: Familien ber om fred

Lørdag opplyste advokat Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Elden DA følgende til NTB:

«Huset ble fredag klart for at Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen og øvrig familie komme tilbake til familiens hjem. Advokat John Christian Elden ber, på vegne av familien, om at media opptrer i tråd med god presseskikk, slik denne er beskrevet i pressens Vær Varsom-plakat. Spesielt ber familien, gjennom Elden, om at media viser respekt for familiemedlemmenes behov for privatliv i en krevende situasjon.

– Familiens oppfordring til media er at man unngår invaderende opptreden og fotografering som utgjør en krenkelse av familiens private sfære, og viser respekt for privat eiendom. Selv om det er knyttet spesielle omstendigheter til denne saken, befinner etterforskningen seg på et stadium der det kun er snakk om en siktelse, med de spesielle aktsomhetskrav dette pålegger mediene. I tillegg har media et ansvar for å vise hensyn overfor både fornærmede og pårørende i kriminalsaker, sier Elden.

Han viser til Vær Varsom-plakatens bestemmelser 3.9 om å vise hensyn i den journalistiske arbeidsprosess, 4.3 om å vise respekt for mennesker privatliv, 4.6 om å ta hensyn til hvordan omtale av kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende og 4.7 om å vise varsomhet i omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning.

Elden opplyser at verken Wara eller Bertheussen ønsker å uttale seg til media.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært