Meny

Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid

Bilen som ble stjålet, er en budbil av typen Mercedes Sprinter. Foto: Privat / Politiet / NTB scanpix

Politiet har fått flere tips om en stjålet varebil som blant annet fraktet en beholder med det svært giftige stoffet cyanid. Den forsvant fra Lørenskog onsdag.

Bilen, en Mercedes Sprinter, ble stjålet fra Lørenskog stasjon. Lasten inneholder medikamenter til sykehus i Norge, inkludert en beholder med det svært giftige stoffet cyanid.

Bilen er en 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. Den er sølvfarget og har ingen spesiell merking. Ryggekameraet skal være skadd, det samme gjelder en refleks på venstre side bak. Bilen eies av et budfirma som holder til på Romerike, opplyser Øst politidistrikt.

– Vi har ikke noen andre holdepunkter enn at dette er et bilbrukstyveri, men vi kan ikke utelukke at noen har vært ute etter lasten, sier politiadvokat Berit Brekke Risbakken til NTB.

Det ble i 2018 stjålet cirka 40 kjøretøy av tilsvarende merke, opplyser politiet.

I løpet av lørdagen har politiet fått flere tips som følges opp, men de vil ikke opplyse hva tipsene inneholder eller hvem de kommer fra.

Folk bes varsle politiet

Eieren av bilen varslet politiet ved 21.30-tiden onsdag 20. februar da vedkommende oppdaget at bilen ikke lenger sto parkert ved Lørenskog stasjon. Den skal ha blitt stjålet mellom klokken 19.30 og 21.30.

– Om noen skulle oppdage eller observere bilen, ber vi om at politiet varsles umiddelbart på nødnummer 112. Publikum må ikke nærme seg bilen, men holde god avstand til nødetatene har foretatt nødvendig sikring, lyder oppfordringen fra politiet.

De utelukker ikke at lasten er dumpet. Om noen kommer over mistenkelige gjenstander, ber de om at politiet varsles umiddelbart, og at folk ikke under noen omstendighet nærmer seg objektene.

Plastbeholderen som inneholder cyanid, er liten, hvit, og den har rødt lokk. Det er usikkert hvordan plastbeholderen er merket.

Fakta om cyanider:

* Cyanider er kjemiske forbindelser i form av salter av blåsyre (hydrogencyanid).

* Saltene brukes blant annet til prosesser som fornikling, forsølving og forgylling. Cyanholdige forbindelser brukes i produksjon av skumplast og annen plast.

* Cyanider og blåsyre er svært giftig og rammer i løpet av kort tid. Stoffet påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning. Symptomer på forgiftning er voldsomt forsterket åndedrett samtidig som huden får en lyserød farge. Pusten lukter gjerne av blåsyre, en lukt som minner om bitre mandler.

* Cyanidforgiftning kan oppstå ved brann. Det rammet blant annet mange av ofrene på Scandinavian Star.

Kilde: Store medisinske leksikon

Kjent først fredag

Bilen som ble stjålet, er en budbil av typen Mercedes Sprinter. Foto: Privat / Politiet / NTB scanpix

Tilgrensende politidistrikter og tollvesenet ble varslet om hendelsen cirka en time etter at meldingen kom inn til politiet onsdag kveld.

Det var imidlertid først fredag ettermiddag at politiet ble oppmerksom på at det var en mengde av det svært farlige stoffet cyanid i lasten. Det ble umiddelbart iverksatt en rekke tiltak, og ytterligere varsling gikk til blant andre Politidirektoratet, Kripos, PST og helsemyndighetene.

– Øst politidistrikt har satt inn store etterforskningsressurser for å finne bilen. Det er foretatt avhør av bileier og sjåfør, og det jobbes med å innhente videoovervåking, opplyser politiet.

Ikke endret trusselbilde

Til Dagbladet opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST at trusselbildet ikke er justert som følge av tyveriet.

– Det er ikke noe kunnskap vi sitter på som tilsier at dette tyveriet kan knyttes til terrorplanlegging, sier Bernsen.

Han forklarer at terroristers modus de siste årene har vært angrep med enkle midler, som kniv og skytevåpen, ikke med kjemiske våpen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært